David Lagercrantz
David Lagercrantz "ni želel postati avtor, ki je obtičal v neki seriji". Foto: AP

Knjiga z naslovom The Girl Who Lived Twice (Dekle, ki je živelo dvakrat), ki naj bi izšla avgusta, bo tako tretja in tudi zadnja knjiga, ki jo bo Lagercrantz napisal kot nadaljevanje omenjene trilogije.

"Kolebal sem in izrekel mnogo neumnosti, vendar je zdaj nepreklicno konec," je povedal v izseku iz intervjuja, ki ga je švedska televizija SVT prikazala v četrtek, medtem ko bo intervju v celoti na programu 30. decembra.

Sorodna novica Dekle, ki je iskalo pravico: Salanderjeva in Blomkvist spet "v akciji"

Lagercrantz po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v preteklosti ni izključil možnosti, da bo napisal še kakšno knjigo v nadaljevanju serije Milenium. Vendar pa je za SVT povedal, da "ni želel postati avtor, ki je obtičal v neki seriji". Projekt Milenium je sicer označil za "čudovito potovanje".

Sorodna novica Peti del franšize Millennium čez slabo leto dni v 20 državah hkrati

Doslej sta izšla dva Lagercrantzova romana, v katerih nastopata osrednja lika iz Larssonove trilogije - hekerka Lisbeth Salander in novinar Mikael Blomkvist. To sta Dekle v pajkovi mreži in Dekle, ki je iskalo pravico. Konec oktobra je premiero doživel film, posnet po prvem, v katerem je v glavni vlogi zaigrala Claire Foy.

Larsson, ki je za posledicami srčne kapi umrl leta 2004, je uspeh s trilogijo Milenium dosegel posthumno. Trilogijo so tudi zelo uspešno prelili v filme.