Neža Maurer tudi v zrelih letih še vedno ustvarja in spremlja dogajanje v slovenski družbi. Foto: MMC RTV SLO
Neža Maurer tudi v zrelih letih še vedno ustvarja in spremlja dogajanje v slovenski družbi. Foto: MMC RTV SLO
80 let pesnice Neže Maurer

Tudi pri 80 letih je še vedno ena izmed najplodovitejših slovenskih pesnic. Ob njeni 80-letnici so ji v Škofji Loki, kjer živi, pripravili poseben glasbeno-literarni večer. Njeno 80-letnico je pospremil tudi Jan Novak v prispevku v Odmevih.

Bolj svobodna, manj ujeta
Tako kot jo pesem spremlja celo življenje, jo je tudi tokrat pesem pospremila na oder, na oder srečnega praznovanja. "Pravzaprav ni prav, da bi uporabila besedo srečna, ampak sem bolj svobodna, ker sem manj ujeta," je ob tej priložnosti povedala Maurerjeva.

Ujeta pravzaprav ni bila nikoli, pa čeprav je izkusila marsikatero življenjsko bridkost. Rodila se je 22. decembra 1930 v vasi Podvin pri Polzeli. Leta 1960 je postala prva urednica šolskih oddaj na takratni televiziji Ljubljana, urednikovala je tudi pri revijah Rodna gruda ter Otrok in družina, urejala je brošure za Pionirski dom, veliko je delala za Kmečki glas. In še vedno je dejavna, piše pesmi za odrasle in manj odrasle. "Koliko jih bom še napisala, to pa ne vem, odvisno je od življenja in odvisno je od pameti in odvisno je od srca," pravi pesnica.

Neža Maurer ima tudi svojo spletno stran, na kateri si lahko preberete njeno življenjsko zgodbo, prelistate nekatera njena knjižna dela in si ogledate nekaj fotografskih utrinkov iz življenja pesnice.
Neža Maurer je še vedno članica Društva novinarjev, Društva slovenskih pisateljev, gibanja za kulturo miru in nenasilja ter kluba PEN. Slovensko družbo aktivno spremlja in ji sporoča: "Ostanimo skupaj, pa čeprav smo si odveč, čeprav se varamo vse vprek, lahko pride kaj hudega in si bomo potrebni."

Na voščilo novinarja pa je Neža Maurer odgovorila: "Hvala lepa. No, tudi jaz to želim sebi in drugim; ne prehitro obupati, ampak če ste lačni, pa pojdite krast."

80 let pesnice Neže Maurer