Frankfurt bo kmalu spet svetovna literarna prestolnica. Foto: EPA
Frankfurt bo kmalu spet svetovna literarna prestolnica. Foto: EPA
Nove Asterixove dogodivščine bodo zagotovo razgrabljene. Foto: EPA

Direktor mednarodnega sejma Jürgen Born napoveduje, da bo predstavitev najnovejših in najbolj atraktivnih knjižnih izdaj - potekala bo med 19. in 23. oktobrom - obiskalo kar okoli 270.000 ljudi, tudi letos pa pričakujejo 7.000 založnikov iz več kot 100 držav.

Koreja, Koreja, Koreja
Častna gostja sejma bo Južna Koreja, glavna temi pogovorov v Frankfurtu pa bosta demokracija in razmislek o morebitni združitvi obeh korejskih držav. Sprva je bilo načrtovano, da bo častna gostja tudi Severna Koreja, a se je sodelovanju odpovedala. Kljub temu pa organizatorji sejma upajo, da se bo vsaj nekaj avtorjev s severa Korejskega polotoka udeležilo srečanja in v razpravah podalo drugačen pogled na vprašanja glede demokracije v obeha korejskih državah.

Frankfurt se bo v korejske nacionalne barve odel že 15. oktobra. Takrat se bo začela dvodnevna konferenca na temo Demokracija, ponovna združitev in svoboda v Nemčiji in Koreji, na kateri pričakujejo tudi nekdanjega južnokorejskega predsednika Kima Daeja Junga in nekdanjega nemškega zunanjega ministra Hansa Dietricha Genscherja.

Žarometi svetijo na ...
Glavna zvezdnika sejma in velika vaba za obiskovalce sejma naj bosta britanski literarni zvezdnik Nick Hornby in francoski ilustrator Albert Uderzo, sicer najbolj znan po ilustracijah stripov o Asterixu, ki bo predstavil težko pričakovano serijo novih del o dogodivščinah malega Galca.

Dodatki k literaturi
Čeprav je uradni datum odprtja sejma 19. oktober, pa so prvi trije dnevi namenjeni zgolj obiskovalcem iz založniške in literarne stroke; običajni ljubitelji knjig bodo skozi vhod lahko vstopili šele 22. oktobra. Novost letošnjega sejma je predstavitev izdelovalcev igrač, ki so kakor koli povezane s knjigami, organizatorji pa načrtujejo tudi sodelovanje z Berlinalom. Frankfurtski sejem naj bi tako postal tudi predstavitveni prostor za izdelke iz drugih medijev, ki pa se tematsko navezujejo na literarna dela.