Epska pesem se vrti okrog tem ljubezni, spomina in kreativnosti, ki se zgostijo okrog 22 mest, ki jih je bend obiskal na turneji. Foto: www.thesickbagsong.com
Epska pesem se vrti okrog tem ljubezni, spomina in kreativnosti, ki se zgostijo okrog 22 mest, ki jih je bend obiskal na turneji. Foto: www.thesickbagsong.com
Nick Cave
"Če pišem, sem pisec fiktivne proze," o "resničnosti" napisanega pove Cave. "Zame je to fiktivno delo o rockerskem zvezdniku, ki je zelo podoben meni med lansko turnejo." Foto: Reuters

Nick Cave v maniri celostnega umetnika ne ustvarja le glasbe in poezije. Za nameček je tudi scenarist in avtor dveh romanov, ki sta - po zaslugi Andreja Pleterskega - oba prevedena tudi v slovenščino. Ko je oslica zagledala angela je hermetičen, biblično nabuhel in velikopotezen ep na tristotih straneh, Smrt Zajčija Munra pa seksi, duhovita in precej lažje dostopna groteska.

Zametke za svojo novo knjigo, The Sick Bag Song, je Cave pisal na vrečke za bruhanje med številnimi poleti na lanski severnoameriški turneji njegove matične zasedbe, The Bad Seeds. V delu, ki spominja na odisejado, 57-letni rocker išče svojo pot domov, se spominja preteklosti in v njem - če smo pač pri očitnih metaforah - na dan "izbruha" svoja občutja.

V uvodu romana, ki se giblje med prozo, vezano besedo, prostim verzom in kolažem časopisnih člankov, Cave opisuje življenje zvezde. Spominja se, kako se je povzpel na oder festivala Bonnaroo v Tennesseeju in se v hipu spremenil v "predmet silne fascinacije za ogromno množico", po šovu pa se je usedel na stopnice svoje prikolice in kadil.

Vrečke niso zgolj metafora
V knjigi je tudi 44 barvnih fotografij dejanskih vrečk za bruhanje, na katere je Cave med leti zapisal svoje prebliske, ki segajo od tega, da je na prtičku nekega newyorškega bara zagledal obraz legendarnega Louja Reeda, do tega, da je masturbiral v Hotelu v Austinu.

Prav nova knjiga je morda tista, pravi Cave, v katero je vpletenih največ njegovih lastnih spominov. "Zame je to fiktivna zgodba starajočega se rockerskega zvezdnika, ki mi je podoben," je povedal pevec na sredni predstavitvi dela v Los Angelesu.

Resne zbiratelje bo drago stalo
Knjiga je na prodaj samo prek posebej v ta namen postavljene spletne strani. Ne bo je mogoče kupiti v knjigarnah, prav tako ne prek spletnih knjigarn, kot je Amazon. Na voljo je tudi v desetih posebnih izdajah za vsako od 22 mest, ki so v knjigi omenjena. Okoli 1.000 evrov vredne izdaje bo s posebnimi dodatki opremil sam Cave, vsaki pa bosta dodani vinilki, na katerih je posnet Cave, ki bere delo.