Nagrada Hansa Christiana Andersena, posvečena spominu na velikega danskega pravljičarja, je najvišje mednarodno priznanje za pisatelje in ilustratorje otroških knjig. Podeljujejo jo vsaki dve leti, pisateljem od leta 1956, ilustratorjem pa od leta 1966. Foto: EPA
Nagrada Hansa Christiana Andersena, posvečena spominu na velikega danskega pravljičarja, je najvišje mednarodno priznanje za pisatelje in ilustratorje otroških knjig. Podeljujejo jo vsaki dve leti, pisateljem od leta 1956, ilustratorjem pa od leta 1966. Foto: EPA
Sejma v Bologni se je lani, kot piše na spletni strani, udeležilo 1.200 razstavljavcev iz 66 držav. Letošnji sejem se bo sklenil 22. marca. Foto: Spletna stran sejma
Astrid Lindgren
Dobitnika nagrade Hansa Christiana Andersena sta že znana, v torek pa bodo udeleženci sejma spremljali neposreden prenos iz švedskega Vimmerbya, kjer bodo razglasili letošnjega dobitnika nagrade Astrid Lindgren, poleg številnih drugih del avtorice Pike Nogavičke. Foto: EPA

Nagrado za pomemben in trajen prispevek k literaturi za otroke in mladino prejme argentinska pisateljica Maria Teresa Andruetto, med ilustratorji pa je prepričal Čeh Peter Sis, so sporočili iz Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY).

V utemeljitvi nagrade, ki je znana tudi kot "Nobelova nagrada za otroško in mladinsko literaturo", je žirija zapisala, da dela Andruettove zaznamuje mojstrski slog z močnim poudarkom na estetiki. Avtorica ustvarja senzibilna in poetična dela z jasno literarno osnovo. Njene knjige se dotikajo raznovrstnih tematik, kot so migracije, notranji svetovi, ljubezen, revščina, nasilje in politika. Poleg Andruettove so se v končni nabor za nagrado uvrstili še Paul Fleischman iz ZDA, Bart Moeyaert iz Belgije, Jean-Claude Mourlevat iz Francije ter Bianca Pitzorno iz Italije.

Češki ilustrator Sis pa si nagrado po presoji žirije zasluži za izjemno izvirnost njegovih del in veliko ustvarjalno moč. Pri njegovih ilustracijah je žirija posebej opozorila rabo različnih oblikovalskih in umetniških tehnik za upodabljanje tako zgodovinsko podkrepljenih kot fantastičnih elementov. Poleg Sisa so se za nagrado potegovali še Mohamed Ali Beniasadi iz Irana, John Burgnigham iz Velike Britanije, Roger Mell iz Brazilije in Javier Zabala iz Španije.

Podelitev 25. avgusta
Desetčlanski žiriji je letos predsedovala Maria Jesus Gil iz Španije. Nagrajencema bodo Andersenovo plaketo in diplomo izročili 25. avgusta na mednarodnem kongresu zveze IBBY v Londonu.

Kandidate za nagrado so izbrale nacionalne sekcije IBBY iz 32 držav. Med predlaganimi avtorji in ilustratorji sta bila tudi pesnik Tone Pavček in ilustratorka Alenka Sottler, a se nista prebila v ožji seznam nominirancev.

Slovenski avtorji v Bologni
Na 49. sejmu knjig za otroke in mladino v Bologni, ki je ravno odprl vrata, se na slovenski stojnici tudi letos predstavljajo v preteklem letu nagrajeni avtorji in ilustratorji del za najmlajše bralce. V organizaciji Javne agencije za knjigo RS se bo sejma tudi letos udeležilo več kot 100 predstavnikov iz Slovenije, ki delujejo na področju mladinske in otroške literature. Avtorji, ki jim je letos namenjena posebna pozornost, so Živa Deu, Bara Kolenc, Mate Dolenc, Milan Dekleva, Majda Koren, Miroslav Košuta, Svetlana Makarovič, Tone Pavček, Andrej Rozman - Roza, Primož Suhodolčan, Peter Svetina in Bina Štampe Žmavc.

V Bologni gostujejo tudi lani nagrajeni slovenski ilustratorji in ilustratorke Zvonko Čoh, Danijel Demšar, Kostja Gatnik, Marjan Manček, Lila Prap, Damijan Stepančič, Alenka Sottler in Melita Vovk. Na slovenski stojnici se predstavljajo številne založbe, ki ponujajo na vpogled dela avtorjev po lastni izbiri, pa tudi dela zgoraj omenjenih avtorjev v fokusu.

Sejem v Bologni je po vsemu svetu prepoznan kot dogodek, ki ga organizatorji in izvajalci kulturnih vsebin za otroke in mlade ne smejo zamuditi. Na programu sejma, ki se razteza na 20.000 kvadratnih metrih površin, so številni pogovori, branja in drugi dogodki, podeljujejo pa tudi številne nagrade.