Za Andersenovo nagrado 2010 je bil nominiran tudi slovenski pesnik Tone Pavček. Foto: Slovenska sekcija IBBY
Za Andersenovo nagrado 2010 je bil nominiran tudi slovenski pesnik Tone Pavček. Foto: Slovenska sekcija IBBY
Janja Vidmar in Damijan Stepančič
Janja Vidmar in Damijan Stepančič s častnima priznanjema. Foto: Slovenska sekcija IBBY

Med 8. in 12. septembrom 2010 je v Santiagu de Compostela potekal 32. kongres IBBY (Mednarodne zveze za mladinsko književnost). Namenjen je bil predvsem mladinskim književnostim v manjših jezikih, mladim bralcem s posebnimi potrebami in drugim "manjšinam". Na njem so bile letošnjim nagrajencem svečano podeljene Andersenovi nagradi, nagrada IBBY Asahi-Reading Promotion Award in Častne liste IBBY.

Andersenovi nagradi 2010 sta prejela pisatelj David Almond iz Velike Britanije in ilustratorka Jutta Bauer iz Nemčije. Slovenska nominarca za to največjo nagrado na področju mladinske književnosti sta bila ilustratorka Ančka Gošnik Godec in pesnik Tone Pavček.

Na častno listo IBBY 2010 pa so bili uvrščeni pisateljica Janja Vidmar za roman Angie, ilustrator Damijan Stepančič za ilustracije pesniške zbirke Toneta Pavčka Majhnice in majnice = Budding songs, maying songs in prevajalec Milan Dekleva za prevod slikanice Julie Donaldson Bi se gnetli na tej metli?

Dobitnika letošnje nagrade IBBY - Asahi Reading Promotion Award 2010 sta projekta The Osu Children´s Library Fund iz Gane in Convenio de Cooperación al Plan de Lectura iz Kolumbije. Med nominirance za to nagrado se je uvrstil tudi projekt Ljudske knjižnice Metlika Romi, povabljeni v knjižnico.

Iz Slovenije so se kongresa udeležili pesnik Tone Pavček, nominiranec za Andersenovo nagrado pisateljica Janja Vidmar in ilustrator Damijan Stepančič, dobitnika Častne liste IBBY; Aksinja Kermauner, Barbara Hanuš, Irena Miš Svoljšak in Tilka Jamnik - vse s predstavitvami referatov v seminarjih -; Darja Leskovar Mazi, članica mednarodne žirije za Andersenovo nagrado in Vesna Radovanovič, predstavnica PIŠK Murska Sobota.

IBBY je Mednarodna zveza za mladinsko književnost, ki je bila na pobudo pisateljice in novinarke Jelle Lepman ustanovljena leta 1953 v Zürichu. Danes ima sedež v Baslu in povezuje 72 nacionalnih sekcij. IBBY spodbuja razvoj mladinske književnosti v posameznih državah, organizira strokovna srečanja, spodbuja znanstvena raziskovanja na področju mladinske književnosti in si prizadeva, da bi bile mladim po vsem svetu dostopne kakovostne knjige.