Po mnenju knjigotržke verige The Foyles je letošnji izbor finalistov zelo vznemirljiv, saj je med njimi edina že precej znana avtorica Deborah Levy. Foto: AP
Po mnenju knjigotržke verige The Foyles je letošnji izbor finalistov zelo vznemirljiv, saj je med njimi edina že precej znana avtorica Deborah Levy. Foto: AP
Booker
Nagrajenca bodo razglasili 25. oktobra v Londonu. Foto: EPA
Predsednica žirije Amanda Foreman je bila navdušena nad tem, da si je letos zelo veliko avtorjev v svojih delih privoščilo igranje z jezikom in formami.
Predsednica žirije Amanda Foreman je bila navdušena nad tem, da si je letos zelo veliko avtorjev v svojih delih privoščilo igranje z jezikom in formami. Foto: EPA

Deborah Levy se je v ožji izbor za nagrado, vredno 50.000 angleških funtov, uvrstila z delom Hot Milk, v katerem opisuje intenziven odnos med bolno materjo in njeno hčerko v španski ribiški vasici. Škotski pisatelj Graeme Macrae Burnet je v delu His Bloody Projec zapisal pretresljivo realistično podobo revščine v mali skupnosti v Škotskem višavju.

Ottesse Moshfegh je žirijo prepričala z romanom Eileen, portretom dekleta, ujetega med skrbjo za očeta alkoholika in delom tajnice v deškem zaporu. David Szalay je nominiran za delo All That Man Is, v katerem predstavlja portret moškega principa, Madeleine Thien pa se je v romanu Do Not Say We Have Nothing posvetila klasični glasbi v obdobju revolucije na Kitajskem. Šesterico zaokroža Paul Beatty s satiro ameriškega urbanega življenja The Sellout.

Brez finala sta denimo ostala nobelovec J. M. Coetzee, ki je bil v širši izbor uvrščen z romanom The Schooldays of Jesus, prav tako Pulitzerjeva nagrajenka Elizabeth Strout (My Name Is Lucy Barton). Zanimivo je, da je večji del nominirancev širšemu bralstvu slabo poznan. Ravno to so pohvalili v knjigotrški verigi The Foyles, kjer se jim zdi letošnja šesterica finalistov zelo vznemirljiva, saj je med njimi edina že precej znana avtorica Deborah Levy.

Drzno poigravanje z jezikom in formami
Predsednica žirije je izrazila navdušenje nad pogumom nominiranih avtorjev, da so si v svojih delih privoščili igranje z jezikom in formami. Med dobitniki nagrade, ki so jo prvič podelili leta 1969, pred dvema letoma pa so vrata zanjo odprta vsem leposlovnim delom, ki so zapisana v angleškem jeziku in objavljena v Veliki Britaniji (pred tem so jo podeljevali le literatom iz Velike Britanije, Commonwealtha, Irske in Zimbabveja), so Salman Rushdie, Hilary Mantel, Iris Murdoch in Ian McEwan. Avtorja, ki se jim bo pridružil letos, bodo razglasili 25. oktobra v Londonu.