Kadare je med drugim tudi avtor dela The General of the Dead Army. Foto:
Kadare je med drugim tudi avtor dela The General of the Dead Army. Foto:
V konkurenci za nagrado je bil tudi slavni kolumbijski pisatelj Gabriel Garcia Marquez. Foto: RTV Slo
Za nagrado se je potegoval tudi ameriški pisatelj Philip Roth.

Nagrado (Man Booker International Prize), ki izhaja iz ene najbolj uglednih književnih nagrad, bodo odslej podeljevali na vsaki dve leti, zanjo pa se lahko potegujejo pisatelji in pisateljice vseh narodnosti, ki bodisi pišejo v angleščini bodisi so njihova dela prevedena v angleški jezik. Zato gre dodatna nagrada v višini 15.000 funtov v tem primeru tudi v roke prevajalca.

Tradicionalno prikaz celotne kulture
Žirija, ki ji predseduje John Carey, je o prvem nagrajencu zapisala, da je univerzalni pisatelj v tradiciji pripovedništva, ki sega k Homerju. Po njihovem mnenju je Kadaretu v svojem pisanju uspelo prikazati celotno kulturo; njeno zgodovino, strast, običaje, politiko in katastrofo.

Tudi Balkan je vir umetnosti
Kadare je zaradi spora s komunistično vlado v Albaniji pobegnil v Francijo, kjer je prejel azil leta 1990. V literarnem svetu se je najprej izkazal kot pesnik, za svojo poezijo pa je bil nominiran tudi za Nobelovo nagrado. Pisateljeva dela, med katerimi so Spiritus, Printemps albanais, Avril brise, The General of the Dead Army in The Palace of Dreams, so prevedena v več kot 40 jezikov.

Nagrajenec je izrazil upanje, da je nagrada dokaz o tem, da bistvo Balkana ni le državljanska vojna in etnično čiščenje. Po njegovem mnenju bi morala Evropa in svet končno spoznati, da je tudi balkanski prostor vir dosežkov z vseh področij umetnosti. Njegov prvenec The General of the Dead Army, ki je izšel že v 60. letih, še vedno velja za eno njegovih najbolj poznanih del.

O novi nagradi

V konkurenci za 60.000 funtov vredno nagrado je bilo 18 pisateljev iz 13 držav, med katerimi velja omeniti Nemca Guenterja Grassija, Egipčana Naguiba Mahfouza, Japonca Kenzabura Oeja, Američana Philipa Rotha in Kolumbijca Gabriela Garcio Marqueza. Priznana literarna nagrada booker, iz katere novo priznanje tudi izhaja, je namenjena britanskim in irskim literarnim dosežkom.