Kot je še povedala avstrijska kontroverzna literatka Elfriede Jelinek, zadnjih del Lessingove ni prebirala, a to namerava nadoknaditi. Foto: EPA
Kot je še povedala avstrijska kontroverzna literatka Elfriede Jelinek, zadnjih del Lessingove ni prebirala, a to namerava nadoknaditi. Foto: EPA
Umberto Eco
Z nagrajenko se veseli tudi Umberto Eco. Foto: EPA

Ko se je literarni agent britanske pisateljice Doris Lessing, Jonathan Clowes, že lahko veselil novice, je bila nagrajenka namreč zaposlena z nakupi, zato je morala vest nanjo še nekoliko počakati. Sicer pa v odzivih raznih književnikov na oznanitev nove Nobelovke bode v oči predvsem opozorilo, da je prišla nagrada 20 let prepozno. Nobelovka Elfriede Jelinek je tako med drugim povedala, da je mislila, da je Lessingova Nobelovo nagrado že prejela.

Jelinikova seveda pozdravlja odločitev Švedske kraljeve akademije, da prestižno nagrado dodeli pisateljici, ki je svetovno slavo dosegla z Zlato beležnico iz leta 1962. Po Jelinekovinih besedah je Zlata beležnica eno najpomembnejših feminističnih del.

Reich-Ranicki: obžalovanja vredna izbira
Letošnji izbor je pozdravil tudi italijanski pisatelj Umberto Eco, ki se te dni mudi v Frankfurtu, kjer predstavlja svojo novo knjigo Zgodovina grdote. Vsi pa se vendarle ne strinjajo z izborom akademije. Nasprotovanje tej je namreč že izrazil razvpiti literarni kritik in poznavalec književnosti Marcel Reich-Ranicki, ki meni da je odločitev obžalovanja vredna, saj anglosaksonski svet premore precej pomembnejših literarnih imen, kot je Doris Lessing. Kot še pravi, je že pred leti prebral kakšna tri dela Lessingove, pa nanj niso naredila posebnega vtisa.