Besedilo je zapisano na 13 straneh papirusa. Foto: EPA
Besedilo je zapisano na 13 straneh papirusa. Foto: EPA
Judežev evangelij
Nova odkritja so predstavili na sedežu družbe National Geographic. Foto: AFP
Judežev poljub
Takole je Judežev poljub naslikal italijanski mojster Giotto.

Rokopis, ki ga je v Washingtonu predstavila družba National Geographic, je nastal v 3. ali 4. stoletju, obsega pa tudi edini znani prepis Evangelija po Judi. Evangelij na 13 straneh podaja nov pogled na odnos med Jezusom in Judežem, saj je učenec predstavljen v povsem novi luči. Juda ni prikazan kot hudoben Jezusov izdajalec, ampak celo nasprotno, kot njegov najzvestejši apostol.

Odkritje stoletja?
Prepis Evangelija po Judi, ki je zapisan na papirusu, so po naključju odkrili v 70. letih preteklega stoletja v Egiptu, sčasoma pa je našel svoj dom v švicarski ustanovi Maecenas. Po treh desetletjih so najrazličnejši strokovnjaki končali svoje delo ter rokopis restavrirali in prevedli. Po besedah strokovnjakov gre za najpomembnejše odkritje iz časa starokrščanstva v zadnjih desetletjih.

Izpolnila se je božja volja
Po besedah, zapisanih v rokopisu, je Jezus svojega apostola Juda prosil, naj ga izroči Rimljanom, saj bi bila tako izpolnjena božja volja. Juda, ki je v Novi zavezi označen kot izdajalec, je v novoodkritem evangeliju opisan kot edini, ki je resnično razumel Kristusovo poslanstvo. Jezus naj bi mu razkril vse skrivnosti in ga pooblastil, naj svojemu Gospodu še zadnjič izkaže uslužnost. Prevajalci rokopisa so tako zapisane besede interpretirali, da Juda Jezusu ni prinesel smrti, ampak mu je izkazal zadnjo uslužnost.

Nova podoba o Judežu
Po mnenju nizozemskega poznavalca krščanske zgodovine Hansa van Oorta, ki je besedilo označil za verodostojno, bo novo odkritje privedlo do spremembe prepričanja o Judežu kot izdajalcu. Dodal je, da je v Svetem pismu takšno oznako prinesel prevod grške besede, ki pomeni tudi izročiti in predati, v povezavi z Judežem pa so prevajalci Nove zaveze izbrali izraz izdajalec.

Judežev poljub
Po zapisih v Novi zavezi je Juda Jezusa izdal za trideset zlatnikov. Na vrtu Getsemani je s poljubom rimskim vojakom pokazal, kdo je Jezus, ti pa so ga nato peljali pred judovske duhovnike. Po obsodbi je Juda dejanje obžaloval, se odrekel vreči s tridesetimi zlatniki in se obesil.