Ciril Zlobec je postregel z novim paketom eksistencialne poezije. Foto: RTV Slo
Ciril Zlobec je postregel z novim paketom eksistencialne poezije. Foto: RTV Slo
Pesnik Ciril Zlobec
Ciril Zlobec že od sredine 50-tih kroji ustvarjalni vrh slovenske poezije. Foto: RTV Slo

Dve leti po izidu zbirke Samo beseda sem se Zlobec predstavlja z lirsko poezijo, prek katere in v kateri se sprašuje o temeljnih eksistencialnih vprašanjih in skuša bralcu ponuditi sintezo ter nadgradnjo lastne pesniške ideologije. Dvom, upanje, ljubezen označuje avtorjev poskus preseganja binarnih delitev v življenju, kar lahko doseže z ljubeznijo.

Zmuzljive koordinate smisla
Eden avtorjev spremne besede Miran Košuta je o zbirki dejal, da gre za "pesnikov poskus z grezilom določiti umetnost verza, zmuzljive koordinate gibanja in smisla. Zbirka pomeni korak naprej v Zlobčevi lirski reki. /.../ Zlobec se v njej upira delitvi in digitalizaciji življenja na nič in ena, na svetlobo in temo. Manihejsko bit presega z ljubeznijo, ki v sebi združuje svetlobo in temo, pozitivno in negativno ter predstavlja višjo stopnjo človekove biti."

Zlobca je na predstavitvi dela direktor Mladinske knjige Milan Matos označil za mojstra besede in mu zaželel še veliko besed in modrosti. Zbirko je uredila Nela Malečkar, spremno besedo pa sta prispevala Miran Košuta in Igor Grdina.