Foto:
Foto:
Na mariborskem Pesniškem turnirju se je pomerilo 12 pesnikov in pesnic.

S prestižnim nazivom vitez pesniškega turnirja 2005 se lahko pohvali pesnik Tomislav Vrečar, ki je mladosti navkljub izdal že štiri pesniške zbirke. Na pesniškem turnirju se je pomerilo 12 pesnikov in pesnic, ki jih je žirija v sestavi Borut Gombač, Danica Križanič Müller in Petra Vidali izbrala med 171 avtorji, ki so svoje pesniške izdelke poslali na natečaj.



Vitez obiskovalcev
Najljubšega pesnika pa so izglasovali tudi obiskovalci Pesniškega turnirja, ki je potekal pod geslom Podarite si pesem. Večina od 86 oddanih glasov je bila namenjena pesniku Radetu Vučkovcu, ki je tako postal vitez ljubiteljev besedil v verzih.

V mariborskem hotelu Piramida, kjer je srečanje potekalo, so Vrečarju štrene poskušali zmešati Marko Elsner Grošelj, Sara Imanoel, Marjetka Krapež, Brigita Mencingar Karadža, Marta Pavlovič, Marko Samec, Vesna Spreitzer, Mitja Šega, Janez Usenik, Katja Vouk in Rade Vučkovac.

Gonilna sila turnirja - Zora A. Jurič
Tomislav Vrečar je priznanje prejel iz rok Zore A. Jurič, idejne botre in operativne voditeljice projekta, ki je povezovala slovesnost ob koncu Pesniškega turnirja. Osrednji gost zaključnega večera je bil pesnik, dramatik in prevajalec Milan Jesih.

Pesniški turnir je bil tudi uvod v slovenske dneve knjige, ki bodo naslednji teden Slovenijo spremenili v deželo ljubiteljev pisane besede.