Lila Prap in njeni junaki tokrat iščejo odgovor na vprašanje Kam gredo sanje? Foto: MMC RTV SLO
Lila Prap in njeni junaki tokrat iščejo odgovor na vprašanje Kam gredo sanje? Foto: MMC RTV SLO
Anja Štefan: Melje, melje mlinček, Marjanca Jemec Božič
Pisanje Anje Štefan je mladim bralcem že dobro poznano. Foto: Emka

Izšlo je novo delo Lile Prap, ki s svojimi živalcami navdušuje tudi na Japonskem, z naslovom Kam gredo sanje. Odslej bo mogoče vzeti v roke tudi pesmi Anje Štefan Lonček na pike ter slikanico Julie Donaldson in Axela Schefflerja Bi se gnetli na tej metli? Za štiri nova dela pa je bogatejša tudi zbirka Čebelica.

Kam gredo sanje?
Če Lilo Prap poznamo predvsem po njenih živalih, je tokrat v središče svoje osme slikanice postavila ljudi in "mašine", s pomočjo katerih išče odgovor na naslovno vprašanje. Idejo zanj je dobila, ko se je njen sin odpravil na pot, "da se najde", sama pa je ustvarila slikanico, ki ima v naslovu neodgovorljivo vprašanje. Kot zadnji odgovor na vprašanje zapiše: Morda v naših glavah spijo, dokler jih ne nahranimo s svojo domišljijo!

Pesmi Anje Štefan so nastajale kar devet let. Te je zbrala pod naslovom Lonček na pike, knjigo pa je z ilustracijami opremila Jelka Reichman, za katero pravi pesnica, da "govorita isti jezik."

Zgodba o prijateljstvu
Avtorja priljubljenih Zverjasca in Zverjaščka, Julia Donaldson in ilustrator Axel Scheffler tokrat ponujata bralcem zgodbo o prijateljstvu Bi se gnetli na tej metli? Za prepesnitev besedila je poskrbel letošnji dobitnik Veronikine nagrade Milan Dekleva, ki pravi, da igrata v tem besedilu zelo pomembno vlogo rima in ritem. Da bi temu čim bolj zvesto sledil, pa je vpeljal tudi nekaj otrokom najbrž manj znanih besed, kot sta štriga in klafeta.

Štirje novi naslovi Čebelice
Bogati zbirki 423 naslovov, zbranih pod skupnim Čebelica, so se pridružile knjižice Kje so doma dobri možje Zdravka Duša (ilustracije je prispeval Peter Škerl), irska ljudska pravljica Rdeča kokoška z ilustracijami Maše Kozjek, O kralju, ki ni maral pospravljati Nine Mav Hrovat in ilustratorke Suzi Bricelj ter Pridi, greva na sprehod Cvetke Sokolov in ilustratorke Ane Zavadlav.

M. K.