V četrtek bodo mestni svetniki dobili na mizo študijo o možnosti selitve dela knjižnične dejavnosti na Tabor, medtem ko se načrti za selitev preostalega dela na Trg Leona Štuklja še pripravljajo. Foto: Arhiv Mariborske knjižnice
V četrtek bodo mestni svetniki dobili na mizo študijo o možnosti selitve dela knjižnične dejavnosti na Tabor, medtem ko se načrti za selitev preostalega dela na Trg Leona Štuklja še pripravljajo. Foto: Arhiv Mariborske knjižnice
Andrej Fištravec
Kot je na srečanju z novinarji dejal Andrej Fištravec, se mu zaradi po njegovih besedah še vedno visoke cene zdi "neodgovorno" vztrajati pri prvotnem predlogu za obnovitev sedanje stavbe knjižnice na Rotovškem trgu. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Mariborska knjižnica
Za zdaj so načrti za knjižnico na Rotovškem trgu edino, kar imamo v rokah. In mestni svetniki so na seji konec septembra znova potrdili pretekle odločitve o tem in uvrstili projekt v trajnostno urbano strategijo, so prepričani v vodstvu knjižnice. Foto: Mariborska knjižnica/Maja Logar

Opozicija vztraja pri doslej veljavnem predlogu o novi gradnji na Rotovškem trgu, saj je arhitektom uspelo vrednost znižati na 15,2 milijona evrov. Z obljubljenim državnim prispevkom 2,7 milijona evrov bi bilo po ocenah opozicije mogoče ta že dolgo obljubljen in prepotreben projekt uresničiti s sofinanciranjem iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Pred kratkim so se tem pozivom pridružili tudi častni občani Maribora Alojz Križman, Rudi Moge in Matjaž Mulej. "Vse druge variante lahko pomenijo (nes)končen odlog realizacije projekta," so zapisali. Vodstvo knjižnice podobno meni. "Za zdaj so načrti za knjižnico na Rotovškem trgu edino, kar imamo v rokah. In mestni svetniki so na seji konec septembra znova potrdili pretekle odločitve o tem in uvrstili projekt v trajnostno urbano strategijo, ki je podlaga za črpanje sredstev iz CTN-ja," meni direktorica Dragica Turjak.

Fištravcu se zdi zaradi še vedno visoke cene "neodgovorno" vztrajati pri prvotnem predlogu za obnovitev sedanje stavbe knjižnice na Rotovškem trgu. "Iščemo najugodnejšo rešitev," pravi.

Predlog mestne uprave predvideva, da se knjižnica preseli v nekdanjo stavbo centra za socialno delo na Taboru in nekdanji SDK na Trgu Leona Štuklja. Prva stavba je v občinski lasti, zato so že izdelali osnovno dokumentacijo, ki jo bodo v četrtek predložili mestnemu svetu. Na mizo bodo torej dobili študijo o možnosti selitve dela knjižnične dejavnosti na Tabor, medtem ko se načrti za selitev preostalega dela na Trg Leona Štuklja še pripravljajo.

Po besedah Teobalda Pajnika iz občinske projektne pisarne so prve študije pokazale, da je selitev v stavbo na Taboru, ki je od leta 2011 prazna, mogoča z določenimi preureditvami, kar bi občino stalo največ 1,3 milijona evrov. Za stavbo na Trgu Leona Štuklja, ki je v lasti države, pa pogovori še potekajo.

Sredstva iz CTN-ja predvidena za druge projekte
Mestna uprava iz CTN-ja pričakuje 17,8 milijona evrov, ki bi jih namenila za vrsto drugih projektov, med drugim za ureditev parka ob Pekrskem potoku, za katerega bodo dokumentacijo v četrtek prav tako potrjevali na mestnem svetu. Na mizi mestnega sveta bosta tudi dokumentacija obnove Mariborskega otoka in elaborat za stroške odvajanja odpadne vode, ki uvaja omrežnino in posledično mariborskim gospodinjstvom prinaša višje stroške komunale.

Končne odločitve o naboru projektov, s katerimi bo Maribor dejansko kandidiral za sredstva CTN-ja, mestni svetniki tokrat, vsaj glede na trenutno objavljeni dnevni red, še ne bodo sprejemali. Kot pravi Fištravec, pogovori s svetniškimi skupinami še potekajo. Trenutno sta uradno v igri le dva predloga, o čemer je za mnenje povprašal tudi javnost. Na anketo se je odzvalo manj kot pet odstotkov gospodinjstev in ti so večinsko podprla predlog župana. Kljub temu kritiki opozarjajo, da je takšno glasovanje mogoče prirediti in da je že zapis na glasovnici napeljeval k izbiri tega predloga.

Opozicija naj bi imela pripravljen nov predlog
Opozicija je po neuradnih navedbah v teh dneh pripravila nov predlog glede knjižnice, s čimer pa župan ni seznanjen. "Če obstaja še kakšen predlog, bi bilo prav, da bi čim prej prišel do mene, da se lahko strokovne službe do tega opredelijo in ga ovrednotijo. Obstajajo namreč določena pravila koriščenja sredstev tega mehanizma, in če bo mestni svet sprejel napačno odločitev, tega denarja ne bomo mogli koristiti," pravi. Če bodo predlog predstavili na seji mestnega sveta, tega ne bo mogel dati na glasovanje, nadaljuje župan. Kot opozarja, je neresno, "da bi o predlogu, ki pomeni angažiranje investicijskih sredstev občine za prihodnjih pet let, razpravljali ad hoc".