Mirana Likar: Pripovedovalec. Foto: Založba Goga
Mirana Likar: Pripovedovalec. Foto: Založba Goga

Knjiga Pripovedovalec, ki prinaša neverjetno zgodbo o preživetju, je drugi roman Mirane Likar. Junak romana, ki ob koncu življenja svojo zgodbo pripoveduje zvesti poslušalki, je zamenjal več imen, uniform in položajev, znašel se je na frontah in v taboriščih, bil je ujetnik, ljubimec in zasliševalec. V vrtincu zgodovine je tako rekoč nehote prevzemal različne identitete, ki so ga v vojni s prisegami vezale na nasprotujoče si strani in s tem krojile razburkano usodo posameznika, ki se je želel samo živ in zdrav vrniti domov in ki noče biti pozabljen.

"Pripovedovalec je zato tudi roman o iskanju svobode in o intimni zavezanosti življenju, ki je nenehno na preizkušnji. Kot pa protagonistova neverjetna, ganljiva pripoved jasno pokaže, je preživetje včasih odvisno tudi od prave (ali predvsem dobro povedane) zgodbe in pripravljenosti, da ji nekdo prisluhne," so o delu zapisali pri založbi Goga. Pripovedovalec previhari 20. stoletje in je zraven "povsod, kjer je težko", pa je v spremni besedi zapisal Matej Bogataj.

Behrouz Boochani: Nobenega prijatelja razen gora. Foto: Založba Sanje
Behrouz Boochani: Nobenega prijatelja razen gora. Foto: Založba Sanje

Mirana Likar je avtorica kratkoproznih zbirk Sobotne zgodbe (2009), Sedem besed (2012) in Glasovi (2015), romana Babuškin kovček (2017) ter novele Bibavica (2019).

V celoti na mobilni telefon natipkana knjiga
V prevodu Alenke Ropret je pod naslovom Nobenega prijatelja razen gora izšla knjiga kurdskega novinarja Behrouza Boochanija, ki so ga leta 2013 protizakonito zaprli na otoku Manus. "Ta knjiga je posledica. V celoti je natipkana na mobilni telefon in prevedena iz farsija. Je glas priče in dejanje preživetja, živa slika petih let, preživetih v zaporu in pregnanstvu. Lirični odziv iz prve roke. Krik upora proti nečloveškemu ravnanju z begunci in zaporniki. Še več: proti avtomatiziranemu korporatokratskemu delovanju Kiriarhičnega sistema, abstraktne entitete, ki v nedogled prizadeja trpljenje, njen dejanski podaljšek pa je slehernik, ki, yessir, le izpolnjuje ukaze. Sistem kot hobotnica, ki steguje lovke po vsej Zemlji," so zapisali pri založbi Sanje.

Mnogokratno nagrajena knjiga je po navedbi založbe "pretresljivo aktualno branje v času, ko se naši domovi v strahu pred nevidnim sovražnikom spreminjajo v zaporniške otoke, planet pa v velikansko nadzorovano kaznilnico". Avstralski pisatelj Richard Flanagan je o knjigi zapisal: "Naša vlada je vklenila njegovo telo, toda njegova duša je ostala duša svobodnega človeka ... Velik pisatelj našega časa." Dodal je še: "Avstralija je za begunce na otoku Manus zgradila pekel. Sramota nas bo vse preživela."

Znanost: jasno in jedrnato. Foto: Mladinska knjiga
Znanost: jasno in jedrnato. Foto: Mladinska knjiga

O znanosti na 350 straneh
Enciklopedija Znanost, ki so jo pripravili Adam Hart-Davis, John Farndon in Dan Green, je v prevodu Maje Prevolnik izšla v zbirki Jasno in jedrnato založbe Mladinska knjiga. Enciklopedija razkriva zgodovino znanosti z zanimivimi teorijami na področju fizike, kemije, biologije, astronomije, geologije in matematike.

Skozi knjigo se sprehodimo od najzgodnejšega obdobja, ko so starogrški modreci domislili prve ideje o zakonitostih na Zemlji in v vesolju, prek Galileja, ki je razvil svoje teorije gibanja in vztrajnosti, do obdobja znanstvene revolucije in dobe osupljivega napredka, v kateri smo dešifrirali zgradbo DNK, pokukali v črne luknje ter odkrili celo čisto nove naravne zakone in svetove zunaj našega osončja, so zapisali pri Mladinski knjigi.