Izgubljeni simbol je bil ena najbolj pričakovanih knjig v zgodovini založništva in knjiga z najvišjo začetno naklado – 6,5 milijona izvodov. Foto: Mladinska knjiga
Izgubljeni simbol je bil ena najbolj pričakovanih knjig v zgodovini založništva in knjiga z najvišjo začetno naklado – 6,5 milijona izvodov. Foto: Mladinska knjiga
Izgubljeni simbol
Dogajanje romana je strnjeno v 12 ur, za branje pa boste najbrž potrebovali kako več. Foto: EPA

Mladinska knjiga za 9. februar napoveduje izid slovenskega prevoda najnovejšega romana Dana Browna, knjige, ki je septembra lani ob izidu podrla rekord v prodaji knjižnega dela v enem samem dnevu (samo v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji so prodali več kot milijon izvodov).
Nato je založba Doubleday v prvem tednu v teh treh državah prodala skupaj več kot dva milijona izvodov tiskane, avdio- in e-knjige (gre namreč tudi za prvo knjigo v zgodovini, ki je hkrati izšla v tiskani in elektronski obliki). V slovenščino je roman prevedla Nataša Müller ("njena" sta tudi Da Vincijeva šifra in Angeli in demoni, ne pa Digitalna trdnjava in Ledena prevara), za najbolj neučakane pa bo na Petrolovih črpalkah na voljo že od polnoči dalje.

Izgubljeni simbol, neke vrste neuradno nadaljevanje hiperpopularne Da Vincijeve šifre, je Brown pisal dolgih šest let (izkupiček je bil temu primeren obseg: roman ima več kot 500 strani). Protagonist zgodbe je tudi tokrat naš stari znanec, strokovnjak za simbole Robert Langdon, profesor in akademik, ki pa se vedno znova znajde v precej bolj adrenalinskih podvigih, kot bi jih človek njegovemu poklicu sicer pripisal.

Pozorni bodite na piramido
Langdon se tokrat odpravi v Washington, kjer naj bi na prošnjo svojega starega prijatelja in mentorja Petra Solomona, uglednega prostozidarja, predaval o prostozidarski simboliki Kapitola. A v prestolnici ga namesto polnega avditorija pričaka le prijateljeva odrezana desnica s prstom, uperjenim proti stropu, in skrivnostnimi simboli, vtetoviranimi v dlan. Če hoče rešiti prijatelja, ki je po besedah neznanega izsiljevalca še živ, mora razrešiti uganko, ki sloni na mitu o starodavni prostozidarski piramidi v Washingtonu. Temu mitu pa Langdon nikoli ni pripisoval verodostojnosti.

Tudi v ZDA imajo starodavne skrivnosti ...
Prizorišče dogajanja - Washington - morda sicer res ni tako zgodovinsko privlačno kot Vatikan Angelov in demonov ali Pariz Da Vincijeve Šifre, a tudi iz Washingtona je Brown izbrskal dovolj zanimivih zgodovinskih draguljčkov, ki so "zaščitni znak" njegovih romanov.