Pogled na prizorišče Frankfurtskega knjižnega sejma v letu 2019. Foto: EPA
Pogled na prizorišče Frankfurtskega knjižnega sejma v letu 2019. Foto: EPA

Slovenija bo osrednja gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023. Projekt Slovenija, osrednja gostja knjižnega sejma v Frankfurtu – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v tujini bo izvajala Javna agencija za knjigo RS (JAK). Namen projekta je izvedba celovitega in kakovostnega programa dejavnosti, ki bo omogočil postavitev slovenske književnosti in kulture v središče pozornosti obiskovalcev in medijev.

Sorodna novica Vlada je za v. d. direktorja JAK-a imenovala Dimitrija Rupla

Za internacionalizacijo in boljšo prodajo na tujih trgih
"S promocijo slovenske literature na mednarodnih trgih bo slovenska knjižna ustvarjalnost postala vidnejša, bolj cenjena in prepoznavna v kontekstu drugih nacionalnih literatur," so sporočili iz Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Spomnili so še, da je cilj projekta med drugim "ustvariti spodbudno poslovno okolje, ki bo slovenskim založbam omogočalo razvoj poslovanja v smeri internacionalizacije in boljše prodaje na tujih trgih".

Ruplovo vodstvo in kuratorstvo Göritza
Od nedavna je na čelu JAK-a kot v. d. direktorja Dimitrij Rupel, ki ga je ta položaj pritegnil prav zaradi častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki predstavlja velik potencial za širšo mednarodno promocijo Slovenije.

Sprva je bilo načrtovano, da bo gostovanje ob Matthiasu Göritzu sokurirala Amalija Maček, poznavalka nemškega založniškega prostora, pa tudi uveljavljena prevajalka in profesorica na ljubljanski Filozofski fakulteti, vendar je uradno odstopila iz zdravstvenih razlogov.