Sorodna novica Po mnenju sveta JAK-a so priprave na gostovanje Slovenije v Frankfurtu nezadostne

Svet Javne agencije za knjigo RS (JAK) je na seji pred tednom dni ugotovil, da so bile dosedanje priprave na predstavitev Slovenije kot častne gostje na frankfurtskem mednarodnem knjižnem sejmu leta 2023 nezadostne. Namestnica predsednika sveta JAK-a Gabriela Babnik Ouattara je v sporočilu za javnost zapisala, da naj bi v času, ko je agencijo vodila Renata Zamida, v postavki Frankfurt 2023 zaznali sum nenamenske rabe denarja, zato je svet vodstvu agencije naložil revizijo.

Zamida: najlažje je "kriviti direktorico, ki so jo sami odstavili"
Nekdanja direktorica je nato v odzivu zapisala, da se njenim naslednikom v situaciji, ki je ne obvladujejo, zdi najlažje "kriviti direktorico, ki so jo sami odstavili sredi intenzivnega dela. /.../ Navsezadnje je tako izjavljanje tudi klofuta krogu sodelavcev, tudi tistim na ministrstvu za kulturo, s katerimi smo se pretekla tri leta ne le trudili, ampak tudi realizirali vse napovedane načrte in projekt vodili po jasno zastavljeni časovnici proti cilju."

Frankfurtski knjižni sejem je eden najuglednejših literarnih dogodkov na svetu. Foto: EPA
Frankfurtski knjižni sejem je eden najuglednejših literarnih dogodkov na svetu. Foto: EPA

Kot je dodala Renata Zamida, se nad dogajanjem v JAK-u v tujih institucijah zgolj čudijo, medtem ko je domača javnost deležna čudaških javnih pisem. Poleg pisma Gabriele Babnik Ouattara je namreč javno pismo založnikom in pisateljem včeraj posredoval tudi član sveta Orlando Uršič. Po njegovih besedah je projekt Frankfurt 2023 trenutno "nič, megla".

"Čeprav je za ta projekt država do zdaj namenila že 1,4 milijona namenskih sredstev, za katera kljub nenehnim svetniškim vprašanjem nisem izvedel, kako so bila porabljena. Direktorica nam je povedala le to, da so bila namenska sredstva za Frankfurt razporejena na druge postavke. Na vprašanja, katere so te postavke, pa nismo dobili odgovora," je zapisal. Glede tega bo treba počakati, kaj bo pokazala revizija.

Član sveta JAK-a Orlando Uršič. Foto: Radio Maribor/Založba Litera
Član sveta JAK-a Orlando Uršič. Foto: Radio Maribor/Založba Litera

Uršič: "Ko smo zahtevali podatke, jih nismo dobili"
Uršič je v svojem zapisu znova omenil tudi razloge, ki so privedli do odstavitve Zamide. Med drugim je navedel, da nekdanja direktorica ni sprejela strateškega načrta JAK-a po zakonsko predpisanem postopku za naslednje petletno obdobje, da pri pravnem poslu ravnanja s stvarnim premoženjem države ni pridobila zakonsko predpisanega soglasja pristojnega ministrstva, v nasprotju z dolžno skrbnostjo pa naj bi ravnala, ko ni podeljevala delovnih štipendij. Očital tudi nekomuniciranje s člani sveta in izvajanje stvari mimo sveta, ki ga je le seznanjala s svojimi odločitvami. "Ko smo zahtevali podatke, jih nismo dobili, ko smo opozarjali na nepravilnosti, smo bili deležni posmeha," je zapisal Uršič.

Sorodna novica Zakaj je bila razrešena Renata Zamida?

Renata Zamida je vse navedene očitke že večkrat ovrgla kot neutemeljene. V tokratnem odzivu je zapisala: "Da bodo odstavitvi sledili poskusi javne diskreditacije, je bilo pričakovano. Ne nazadnje so mi samozvani prijatelji že spomladi svetovali, naj odstopim po tiho, sicer na področju kulture ne bom več dobila dela. Zakaj predstavljam, kljub izvršeni misiji, zanje še zmeraj grožnjo, vedo le oni sami. Javno ponavljanje laži, ki naj bi postale resnica, ne izniči dejstva, da je bila moja odstavitev nezakonita, o čemer bo odločalo tudi sodišče."

Po njenih besedah želijo tisti člani sveta, ki so sodelovali v čarovniškem procesu, "s svojimi blodnjavimi izjavami post festum upravičiti svoja dejanja, pri čemer je najbolj zanimivo, da so sami vsa leta potrjevali programe dela in finančne načrte, potrjevali so letna finančna poročila, se seznanjali s polletnimi poročili ter sproti spremljali delo in dejavnosti JAK-a". Spomnila je, da so zapisniki sveta agencije javno dostopni in da je treba "za vsak cent javnega denarja, ki ga JAK porabi, poročati na več različnih instanc".

Sorodna novica JAK od srede naprej vodi Sebastjan Eržen. Izkušnje? Zakaj le!

Najem odvetniške pisarne
Nekdanja direktorica se je v zapisu vprašala tudi, zakaj je Sebastjan Eržen, novi predsednik sveta in aktualni v. d. direktorja JAK-a, najel odvetniško pisarno za svetovanje pri njenem odstavljanju, in sicer v trenutku, ko je svet že predlagal njeno razrešitev in je bil torej prepričan o domnevnih nepravilnostih glede vodenja agencije.

Vprašala se je tudi, zakaj je ta odvetniška pisarna glede postopka odstavljanja vse do decembra svetovala temu predsedniku sveta, čeprav naj bi postopek vodilo samo ministrstvo. "Vsakršno post festum ugotavljanje nezadostnega ali nepravilnega dela se zato bere kot farsa in dimna zavesa za skupkom brezsramnih laži," je še zapisala Renata Zamida.