Oprah Winfrey že leta (so)oblikuje okus Američanov. Foto: epa
Oprah Winfrey že leta (so)oblikuje okus Američanov. Foto: epa
Za zdaj pisatelji ne bodo dosegli večjih sprememb.
Prva dama ameriške televizije Foto: epa
Letos so brali tudi Ano Karenino.
Oprah se je vrnila h klasikom.

Oprah je za knjižni klub do leta 2002 izbirala tudi nove romane, zdaj pa se posveča literarnim klasikam. V pismu jo 158 pisateljev poziva k temu, naj ne zanemarja novih del. Med podpisniki pisma sta tudi Pulitzerjevi nagrajenki Jhumpa Lahiri in Amy Tan.

Odprto pismo so poslale članice združenja pisateljic Word of Mouth, vendar pa je med podpisniki tudi veliko pisateljev. Preberemo lahko, da tako kot bralci potrebujejo Oprah, jo potrebujejo tudi avtorji.

Čas je za sodobne avtorje
V pismu so med drugim zapisali, da so člani knjižnega kluba po letu 2002 nehali kupovati nove romane, kar je celo spremenilo lastnosti ameriškega založništva. Literati so se sicer Oprah zahvalili za njen prispevek k popularizaciji knjižnih del in posledičnemu dvigu njihove prodaje, obenem pa so jo pozvali, naj premisli o tem, da bi se spet bolj osredotočila na sodobne avtorje.

Na odprto pismo so se že odzvali v Oprahinem podjetju Harpo Productions in dejali, da za zdaj ne nameravajo spreminjati postopka izbire knjig, ki jih predstavljajo v knjižnem klubu.

Deset let 'vzgajanja' Američanov
Oprah je v svoji oddaji z željo spodbuditi Američane k branju, ustanovila knjižni klub, ki si je zagotovil močan vpliv in knjigam, ki jih je v njem poudarila, zagotovil takojšnji uspeh. Začel se je leta 1996 kot del oddaje Oprah, nato pa je prerasel vse pričakovane okvire in sedaj poteka kot samostojni program.

Obrat h klasikom
Leta 2002 je Oprah s priporočanjem knjižnih del v svojem klubu za nekaj časa prenehala, saj je dejala, da je vse težje vsak mesec najti knjigo, za katero meni, da bi jo drugi absolutno morali prebrati. Poleti 2003 pa se je program znova začel, prednost pa imajo predvsem klasična dela kot na primer Ana Karenina ali pa Vzhodno od raja.