Oriana Fallaci vedno znova razvnema polemike o njenih  književnih delih. Foto: EPA
Oriana Fallaci vedno znova razvnema polemike o njenih književnih delih. Foto: EPA
Oriana Fallaci: Apokalipsa.
Nekaj del Oriane Fallaci je dostopnih tudi v slovenskem prevodu. Foto: Učila International

Radikalnemu muslimanskemu voditelju Adelu Smithu je proti Fallacijevi uspelo vložiti tožbo zaradi bogokletnega pisanja o islamu v knjigi Moč razuma. Smithov boj s Fallacijevo ima korenine v letu 2001, ko je Italijanka po terorističnih napadih 11. septembra napisala delo Bes in ponos, v katerem je skoraj izenačila delovanje islamskih skrajnežev in običajnih muslimanskih vernikov.

Kot umor Thea van Gogha?
Odločitev sodnika v italijanskem mestu Bergamo, da sprejme tožbo Adela Smitha in Oriano Fallaci pripelje pred sodišče, je izzvalo ostre odzive med italijanskimi desničarji, ki imajo Fallacijevo za glasnico svojih ideoloških prepričanj. Nekateri italijanski desničarski politiki so po pisanju britanskega Guardiana sodnikovo odločitev izenačili z umorom nizozemskega režiserja Thea van Gogha.

Celo italijanski minister za pravosodje Roberto Castelli je izjavil, da bo skušal vložiti amandma, ki bi odpravil prekršek, zagrešitve katerega je obtožena 76-letna Fallacijeva, ki sicer živi v ZDA. Castelli je še povedal: "Nihče si ni mogel predstavljati, da bilo danes, ko smo sežiganje knjig v tridesetih letih 20. stoletja že davno pustili za sabo, potrebno sprejemati ukrepe, ki bodo preprečili sežiganje knjig provokativnih, a uspešnih avtorjev."
S knjigo proti kontroverzni avtorici
Prvo dejanje boja Adela Smitha proti Oriani Fallaci je bilo sicer pisanje lastne knjige z naslovom Islam Punishes Oriana Fallaci - Letter to an Old Woman who has Never Grown Up (Islam kaznuje Oriano Fallaci - Pismo stari ženski, ki ni nikoli odrasla), v kateri je skušal opozoriti na vse napačne interpretacije muslimanske vere, ki jih je v svojih delih zagrešila pisateljica.

Oglasilo pa se je tudi več italijanskih civilnodružbenih društev, ki se borijo za upoštevanje pravice do svobodnega izražanja mnenj in ki so obtožila prizadevanja za obsodbo Oriane Fallaci.