Foto:
Foto:

Pisateljica je namreč prejela visoko nagrado ambrogino, ki jo občinski svet prestolnice Langobardije vsako leto podeli zaslužnim osebnostim v podjetništvu in kulturi. Fallacijeva, ki se zdravi za rakom, v Milano ni prišla, vseeno pa so podelitev nagrad spremljale demonstracije ogorčenih Italijanov, ki protestirajo proti odlikovanju pisateljice, ki odkrito zaničuje islam.

Fallacijevo za senatorko!
Proti izbiri lavreatke se je izrekel tudi italijanski nobelovec Dario Fo, ki je kljub ogromnim nakladam njenih knjig dejal: "Fallacijeva si ne zasluži te nagrade." Ravno nasprotno pa so - nad tem se seveda ne gre čuditi - navdušenje nad izbiro nagrajenke izrazili aktivisti desničarske stranke Severna liga. Za Oriano Fallaci se je odkrito zavzel tudi Sandro Bondi iz vladajoče italijanske stranke Naprej, Italija. Bondi je za Fallacijevo zahteval kar poslanski sedež v senatu.

Ofenziva proti islamu
Prvi izrazito kritičen komentar islama izpod peresa Oriane Fallaci je bil spis za dnevnik Corriere della Sera, ki ga je danes 75-letna pisateljica, nekoč pa tudi zelo znana novinarka, ki se lahko pohvali z intervjuji s številnimi velikimi politiki, napisala kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Svojo agitacijo proti muslimanski veri je Oriana Fallaci nadaljevala v knjigah Bes in ponos (2001) in Moč razuma (2004). Obe deli sta veliko razburjenja povzročili ne le v Italiji, muslimanskih državah in ZDA, pač pa skoraj povsod po svetu, kjer sta deli izšli.

Čeprav ima Fallacijeva v Italiji veliko privržencev, pa se bo v kratkem - če ji bo to dopuščalo zdravje - morala prikazati pred sodiščem. Predsednik islamske verske skupnosti v Italiji jo je namreč ovadil zaradi "nedvomno žaljivih izjav glede islama".