Duffyjeva je prejemnica številnih nagrad. Leta 2009 je kot prva ženska, Škotinja in lezbijka prejela prestižni naziv britanske pesnice lavreatke. Za poroko princa Williama in Kate Middleton je tako
Duffyjeva je prejemnica številnih nagrad. Leta 2009 je kot prva ženska, Škotinja in lezbijka prejela prestižni naziv britanske pesnice lavreatke. Za poroko princa Williama in Kate Middleton je tako "po dolžnosti" prispevala 46-vrstično pesem Rings. Foto: EPA
Harold Pinter
Pinterjevo nagrado britanski center PEN od leta 2009 podeljuje britanskim avtorjem za izjemne literarne zasluge, poimenovali pa so jo po dramatiku in Nobelovcu Haroldu Pinterju. Foto: EPA

Pesnica, ki ji bodo nagrado podelili 8. oktobra v Britanski knjižnici, je ob tem dejala, da je "globoko počaščena in ganjena", poroča spletni medij BBC.
"Carol Ann Duffy je velika pesnica, ki zna ubesediti pomembne stvari," je povedala članica žirije in Pinterjeva vdova Lady Antonia Fraser in dodala: "Dogodke iz sedanjosti komentira tako neposredno kot še noben pesnik lavreat."
Njene izbrane pesmi so od leta 2007 dostopne tudi v slovenščini - v zbirki z naslovom Grejem njene bisere, za katero je prevajalka Ifigenija Simonović združila Carolannine pesmi iz sedmih zbirk. Kot je zapisala Simonović, se pesnica ”odziva na sprotna dogajanja v svetu, sočustvuje z odrinjenimi in skuša razumeti nerazumljene” ter ”v poezijo vnaša teme, ki se jih navadno lotevajo raziskujoči novinarji: zloraba, posilstvo, nepismenost, kraja, pohlep, prostitucija, usoda samohranilke, lezbijke, zapuščenega otroka, zdolgočasenega otroka, napihnjenca, človeka zveri.” Posebnost te poezije pa je, dodaja, da ne obtožuje, ampak le razpira probleme, o katerih premalo razmišljamo in še manj storimo kaj, da bi jih rešili.
Neposrednost pesniškega jezika o sodobnih odrinjenostih
Carol Ann Duffy velja za lezbično pesnico, vendar je v njenih številnih zbirkah to le ena izmed angažirano zastavljenih tem, kot so zloraba, posilstvo, prostitucija, nepismenost, kraja ... Poleg tega so njene pesmi izrazito metaforične in nekatere od bralca oz. bralke zahtevajo pozorno branje, je zapisala Suzana Tratnik v reviji Narobe. Njeno poezijo odlikuje odrezava neposrednost, govori jasno in odločno, a ne na račun poetičnosti. V zbirki najdemo tudi zelo konkretne in ostre pesmi, recimo Lizzie, šest let, ki neprizanesljivo govori o spolnem nasilju nad deklico, ali Izobrazba za prosti čas s ciničnim razgrinjanjem vsakdanjih ubijalskih nagonov človeka, ki se začnejo s pritiskanjem muhe ob šipo in končajo z vpisom na borzo.
Pinterjevo nagrado je leta 2009 ustanovil britanski center PEN. Dosedanji prejemniki so David Hare, Hanif Kureishi in Tony Harrison. Po tradiciji si bo Duffyjeva nagrado razdelila s tujim avtorjem, ki je v svoji državi preganjan zaradi svojega ustvarjanja in prepričanja. Lani je bil izbran italijanski pisatelj in novinar Roberto Saviano.