Svetlana Makarovič bo v Medano pripeljala svoje večne šansone, ki jih zdaj izvaja v družbi različnih interpretov. Foto: Manca Čujež/Sanje
Svetlana Makarovič bo v Medano pripeljala svoje večne šansone, ki jih zdaj izvaja v družbi različnih interpretov. Foto: Manca Čujež/Sanje
Dvodnevni Forum Sanje, ki bo potekal 28. in 29. avgusta, bo k besedi povabil kritične mislece, ki bodo preudarjali misel Srečka Kosovela "življenju nasprotne oblike bodo propadle". Foto: Manca Čujež/Sanje
Gonilna sila festivala, Tjaša Koprivec, je tudi izvrstna pripovedovalka pravljic. Foto: Manca Čujež/Sanje

V Medani bo med 27. in 29. avgustom potekala 6. izdaja festivala Sanje v Medani. Po besedah Tjaše Koprivec iz založbe Sanje bo festival "povabil glasove, ki s tankočutnostjo in modrostjo predirajo stvarnost". Pester program bo v zadnjih avgustovskih dneh ponudila tudi Šmartno - pravljična vas, v Vipolžah pa bo potekal Forum Sanje.

Festivalsko dogajanje bo že v petek, 21. avgusta, napovedal koncert s povorko na Krekovem trgu v Ljubljani, ki so ga organizatorji festivala - Založba Sanje in društvo Festival Sanje - naslovili Pesmi pot in na katerem bo nastopil World Histeria Orchestra.

Festival Sanje v Medani pa bo v četrtek, 27. avgusta, na gradu Dobrovo odprl večer s pesniki Ivom Svetino, Veroniko Dintinjana, Tino Kozin in Rokom Vilčnikom. Sklenil se bo s koncertom skupine Patetico. Petkov večer bo združil pesniške glasove Marka Tomaša, Miklavža Komelja, Simone Kopinšek in Janeza Ramoveša, za glasbeni del programa pa bodo poskrbeli Drajnarjuva vampa ter Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape.

V soboto bo na gradu Dobrovo občinstvo pozdravila Svetlana Makarovič, tokrat s svojimi šansoni. Na odru se ji bodo za koncert, kakršnega je pred časom pripravila v Kinu Šiška, pridružili gostje Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Višnja Fičor, Ljerka Belak, Aphra Tesla in Ivan Rupnik ter glasbeniki Joži Šalej, Nino de Gleria, Jelena Ždrale in Blaž Celarc.

Festival Šmartno - pravljična vas bo potekal od 26. do 29. avgusta. Med drugim bo ponudil ulično papirnato predstavo Totem Teatra Papelito, pripovedovalski večer za otroke s Koprivčevo, koncert Bojana Drobeža in predstavo Lutkovnega gledališča Ljubljana Ti loviš.

Kosovelova misel živi
Dvodnevni Forum Sanje, ki bo potekal 28. in 29. avgusta, bo k besedi povabil kritične mislece, ki bodo preudarjali misel Srečka Kosovela "življenju nasprotne oblike bodo propadle". Sodelovali bodo Tomaš, Komelj, Tibor Hrs Pandur, Svetina, Sandra Bašić Hrvatin, Jure Capuder, Uroš Prah in Irena Urbič.

Po Hemingwayevih stopinjah
Prvič so na festivalu pripravili tudi Potep s Sanjami po Brdih in okolici. Potepi bodo potekali vse dni festivala, med drugim se bo mogoče podati na Korado s kolesi, se udeležiti kulturnega potepanja med deli slikarjev Lojzeta Spacala in Zorana Mušiča ali slediti stopinjam glavnega junaka Hemingwayevega romana Zbogom, orožje.