Desa Muck se je mladim še bolj priljubila s serijo o Anici. Foto:
Desa Muck se je mladim še bolj priljubila s serijo o Anici. Foto:
Slavko Pregl je žirijo prepričal lani. Foto: RTV SLO

Najboljša dela za otroke in mladino so v letu 2004 napisali Franjo Frančič, avtor dela Dražen in jaz, Borut Gombač, ki je izdal pravljice Velike oči male budilke, Igor Karlovšek, ki se je podpisal pod roman Gimnazijec, Neli Kodrič, avtorica romana Na drugi strani, in Desa Muck, ki je na knjižne police poslala Anico in veliko skrivnost. Lani je večernico, ki jo podeljuje časopisno-založniško podjetje Večer, z romanom Srebro iz modre špilje osvojil Slavko Pregl.

Ostro kritiško oko je presojalo ...
Otroška in mladinska dela, izdana lani, so prebirali in o njihovi kakovosti odločali Tone Partljič, Marjana Kobe, Darja Lavrenčič Vrabec, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali. Zmagovalca bodo izbrali konec oktobra, na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, ki bo novembra potekalo v Murski Soboti, pa mu bodo nagrado tudi podelili. O izbranih delih so žiranti povedali, da so zelo različna, zato je med njimi težko vleči vzporednice.

Obravnavane teme
Franjo Frančič je poznavalsko pisal o košarki, Borut Gombač je vsakdanji svet običajnih junakov popestril s pravljičnostjo, Neli Kodrič povezuje sedanjost in preteklost in bralcem ponuja vsaj dva načina razumevanja, junakinja Dese Muck se mora spopasti z izgubljanjem vere v Božička, Igor Karlovšek pa v Gimnazijcu obravnava odstira tančice z najtemnejših plati najstniškega življenja, ne boji se niti smrti, je o izbranih delih zapisala žirija.