Foto:
Foto:
Srebro iz modre špilje govori o mladih, ki iščejo - in najdejo - zaklad.
Desa Muck (skrajno desno) je večernico že dobila, nominirana pa je bila tudi letos.

Njegov avanturistično-popotniški roman Srebro v modri špilji, ki ga je izdala založba Mladinska knjiga, je bil po mnenju žirije najboljši roman, ki ga je slovensko založništvo lani pripravilo za otroke. Preglu so večernico izročili na soboškem gradu, na tronu najboljšega mladinskega pisatelja pa je zamenjal lansko nagrajenko Marjano Moškrič. Podelitev večernice je potekala v okviru srečanja mladinskih pisateljev, ki so se na dvodnevnem srečanju zbrali v Murski Soboti.

Navdušila izvirnost
Žirijo, ki ji je predsedoval Tone Parljič, med petimi nominiranci pa so odločale še Marjana Kobe, Darja Lavrenčič Vrabec, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali, je še posebej navdušilo, da je avtor izkoristil vse možnosti žanra, ki se ga je lotil, njegovi junaki pa še zdaleč niso bili klišejski.

Pest sreče za hude čase
Otroci na počitnicah iščejo zaklad in ga tudi najdejo, a ga ne obdržijo, ampak ga prepustijo arheologom. Prav zato sicer materialni zaklad postane duhovna last vseh, konec zgodbe pa ni klasičen srečen konec, ampak ostaja zgodba iskanj na vseh ravneh odprta, je zapisala žirija. A mladi junaki le dobijo popotnico, za katero poskrbi stari ribič, ki jim na srce položi, naj si vsak s sabo vzame pest sreče. "Ko se boste potepali po svetu in vam bo kdaj težko, poglejte v dlan. Spomnite se na ta mir in na to tišino. Pa na vse to srebro!"

Pregl se teme in junakov loti z dobršno mero neprizanesljivosti in ironije, ki je tudi sicer značilna za njegova dela. Junaki so individualizirani, v odnosih do odraslih pa od teh niso ne boljši ne slabši.

Pregl ve, kaj je bralcem všeč
Kot mladinski pisatelj je Slavko Pregl dobro znan celim generacijam bralcev, saj njegovi Geniji v kratkih hlačah, Odprava zelenega zmaja, Bojni zapisi mestnega mulca, Umazana zgodba, Strašna bratranca, Priročnik za klatenje in druge Preglove zgodbe spadajo med dela, ob katerih se zabavajo otroci, po njih pa radi posežejo tudi starejši bralci.

Še nihče ni bil z večernico nagrajen dvakrat
Poleg Pregla so bili v ožjem izboru za večernico še Desa Muck z delom Anica in velike skrbi, Peter Svetina je bil v konkurenci z delom Mrožek dobi očala, Bina Štampe Žmavc s Pogašenim zmajem, Janja Vidmar pa s Prijateljema. Tako Vidmarjeva kot Muckova sta že bili med dobitniki večernice, ki je bila do zdaj podeljena sedemkrat.

Pestra udeležba v Murski Soboti
Oko besede, kot se vseslovensko srečanje mladinskih pisateljev imenuje, pripravljajo ministrstvo za kulturo, podjetje za promocijo kulture Franc-Franc in mestna občina Murska Sobota, svoj prispevek pa dodajo še revija Otrok in družina, Zveza prijateljev mladine Murska Sobota ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Na srečanju letos sodeluje več kot 40 pisateljev in pisateljic ter več kot 30 strokovnjakov za mladinsko kulturo, knjižničarjev in književnih pedagogov. Sodelujoči bodo razpravljali o strukturi junaka v mladinski književnosti, nekateri pisatelji, med drugim Bogdan Novak, Janja Vidmar in nagrajenec Slavko Pregl, pa bodo govorili o pripovednih osebah v svojih mladinskih literarnih delih.