Foto: AP
Foto: AP

Kot poroča Guardian, je Townshend ob tem dejal, da se je že pred desetimi leti odločil, da bo ustvaril magnum opus, ki bo prepletal opero, umetniško instalacijo in roman.

"Sem strasten bralec in ob pisanju sem resnično užival. Prav tako sem vesel, da sem ustvaril že večino glasbe za opero, ki jo je treba še zloščiti za izdajo in uprizoritev. Izjemno je razburljivo," je dejal glasbenik. Operi bo nato sledila še umetniška instalacija.

"Izvrsten rockovski roman"

Mark Booth, založnik pri Coronetu, je The Age of Anxiety (Obdobje strahu) ocenil kot "izvrsten rockovski roman", pripovedovalca v njem pa označil za "briljantno kreacijo – kultiviranega, duhovitega in nezanesljivega". Dodal je, da je avtor v delu ujel norost glasbenega posla, hkrati pa vanj prelil svoj smisel za humor in oster posluh za dialoge.

Delu se po besedah založnika pozna, da je bil najprej zamišljen kot libreto, saj se v njem pojavljajo številne za opero značilne teme – labirint, božja norost ter dolgo izgubljeni otroci. Delo zaznamujejo tudi halucinacije in zvočne pokrajine, zaradi česar ga je mogoče označiti za "razširjeno meditacijo o maničnem geniju ter temni strani umetniškega ustvarjanja".

Štiri desetletja književne dejavnosti

Glasbenik se je sicer že poprej ukvarjal z literaturo. Leta 1977 je zagnal svojo založbo Eel Pie Publishing in nato v Richmondu odprl še knjigarno Magic Bus. Leta 1983 je začel z založbo Faber and Faber sodelovati kot urednik in se v tistem obdobju spoprijateljil s pisateljem Williamom Goldingom in pesnikom Tedom Hughesom. Leta 1985 je Townshend objavil zbirko kratkih zgodb Horse's Neck, napisal pa je tudi roman Ray High and the Glass Household, ki ni dočakal objave. Glasbenik ga je nato prelil v skladbe za soloalbum Psychoderelict iz leta 1993.

Townshend sicer s kolegi iz skupine The Who prvič po 13 letih dela material za novi album zasedbe, še navaja The Guardian.