Skok v smetano je knjiga o genialnem umu, ki ga je vodila izjemna strast do življenja in uspeha. Foto: Emka
Skok v smetano je knjiga o genialnem umu, ki ga je vodila izjemna strast do življenja in uspeha. Foto: Emka

Peter Florjančič je ena najbolj izjemnih slovenskih osebnosti 20. stoletja. Kot izvemo v knjigi Skok v smetano Eda Marinčka, gre za izumitelja s priznanimi več kot 400 patenti, med katerimi so tudi razpršilec za parfum in okvirčki za diapozitive. Danes 88-letni Florjančič pa je pravzaprav 'izumil' tudi sebe. Gre namreč za zares izjemno osebnost z izredno močno voljo, pravzaprav strastjo, do življenja. Vendar ne do vsakega življenja, pač pa do življenja, ki se ga živi 'na polno'.

Kraljevsko življenje na kraljev račun
V novi izdaji Mladinske knjige je tako predstavljena oseba, ki je petnajst let preživela v Monaku in se tam družila s številnimi imenitneži, kot so Orson Welles, Elizabeth Arden in Rita Hayworth, nekaj časa pa je Florjančiča finančno podpirala celo družina egipčanskega kralja Faruka. V tej družbi se je Florjančič hitro znašel, saj mu je bila lasten uživaški življenjski slog v smislu "ves denar je treba zapraviti".

Peter Florjančič v filmu Karpa Godine
Kjer koli se je Peter Florjančič pojavil, vedno je znal 'izumiti' prostor zase. To sposobnost mu je dajala njegova lastnost, ki jo je sam poimenoval petrocentrizem. Zaljubljenost v svoje življenje in delo je na Slovenskem hudo pičla. Na žalost. To umanjkanje življenjske strasti med Slovenci je prepoznal tudi Peter Florjančič. Tudi zato je on tak fenomen. Kot takšnega ga je prepoznal tudi režiser Karpo Godina, ki je o Florjančiču že leta 2002 posnel dokumentarec Zgodba gospoda P. F.