Muanis Sinanović, avtor članka na spletni strani Radia Študent, poziva k sestavi dopisa, ki bo krovno mednarodno instanco obvestil o dogajanju v Sloveniji.
Muanis Sinanović, avtor članka na spletni strani Radia Študent, poziva k sestavi dopisa, ki bo krovno mednarodno instanco obvestil o dogajanju v Sloveniji. "To bi znalo biti zanimivo glede na feministično usmerjenost predsednice Mednarodnega PEN-a Jennifer Clement." Foto: BoBo
Branje, literatura, knjige
Povod za peticijo je bil odmeven članek o seksizmu, ki vlada na slovenski literarni sceni. Foto: Bobo

Kako naj ženska z integriteto vstopa v javni prostor, če je pred tem zasebno, od najvišjega predstavnika te institucije, deležna spolnega poniževanja? Kako lahko verjamemo, da se PEN res drži svojih načel, če njegov predsednik v službeni korespondenci sodelavke obravnava kot spolne objekte?

iz peticije za odstop Evalda Flisarja s položaja predsednika PEN-a

Vtis, ki ga zdaj skuša ustvariti s svojimi podporniki (da je bila 'odstranjena', ker se je uprla 'spolnemu nadlegovanju'), bi bil smešen, če ne bi bil žalosten.

Evald Flisar

Od Flisarja pričakujejo tudi javno opravičilo za izjave, ki so razvidne iz članka, v četrtek objavljenega na spletni strani Radia Študent. Iz v članku navedene korespondence je namreč razvidno, da je Flisar slovenski kritičarki med drugim napisal: "Ti si pa lepa in seksi in samozavestna, kar vse človek pričakuje od perspektivne intelektualke, kritičarke, avtorice in bogve kaj še vse."

Podpisniki peticije menijo, da si Flisar kot predsednik slovenskega centra PEN, dela mednarodnega združenja PEN, ki se v svoji ustanovni listini zavzema za odpravljanje rasnega, razrednega in narodnega sovraštva, ne bi smel dovoliti nikakršnega šovinizma - rasnega, razrednega ali spolnega. S tovrstnim delovanjem po njihovem prepričanju diskreditira celotno združenje PEN, katerega del je tudi ženski odbor Mira, ki si prizadeva za intenzivnejšo prisotnost žensk v javnem prostoru, povečanje njihovega ugleda in zastopanosti v različnih javnih institucijah.

Sprašujejo se, kako naj ženska z integriteto vstopa v javni prostor, če je pred tem zasebno, od najvišjega predstavnika te institucije, deležna spolnega poniževanja, in kako lahko verjamejo, da se PEN res drži svojih načel, če njegov predsednik v službeni korespondenci sodelavke obravnava kot spolne objekte.

Pokazati je treba ničelno toleranco do seksizma
Ob tem opozarjajo, da Flisarjev način komuniciranja ni osamljen primer in da je slovenski prostor, naj gre za vsakdanje življenje, institucije ali univerzitetno okolje, prepreden s seksizmom. Večina se nanj največkrat ne odzove, saj gre za sistemski problem, njegovo izpostavljanje pa žrtvam velikokrat prinese več očitkov kot rešitev. Zato je po njihovem prepričanju toliko pomembneje, da primer, ki je postal javen, najostreje obsodijo in pokažejo ničelno toleranco do seksizma. "Šele ko bo ta postal resnično nedopusten za ljudi na položajih moči, bo mogoča tudi sprememba v družbi," so zapisali.

Med podpisniki peticije so tudi Manca G. Renko, Aljoša Harlamov in Katja Perat z AirBeletrine, Maca Jogan, Marta Verginella, Katarina Marinčič, Marko Marinčič, Miha Mazzini, Boris Vezjak, Suzana Tratnik, Mitja Čander, Gabriela Babnik, Luka Mesec, Orlando Uršič, Simon Kardum, Nataša Briški, Evropska ženska mreža in Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk.

Flisar: "Bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno"
Flisar je v svojem odzivu na peticijo zapisal, da gonja, ki jo je proti njemu s pomočjo Radia Študent sprožila Anja Radaljac, potrebuje ozadje, saj po njegovih besedah selektivno izbrani citati v omenjenem članku "poskušajo ustvariti napačen vtis".

"Začelo se je tako, da mi je Anja Radaljac po izgubi dela v Trubarjevi hiši literature in po zmanjšanju priložnosti za objave v Delu poslala pismo, v katerem me je prosila za pomoč. Sodobnost ji je ponudila prevod, potem še možnost, da napiše kritiko otroške knjige," je zapisal in dodal, da mu je med nadaljnjim dopisovanjem zaupala tudi nekaj stvari o svojih zdravstvenih problemih. "Prepričal sem sourednike, da ji ponudimo pisanje Gledališkega dnevnika v alternaciji z Matejem Bogatajem, kar bi ji finančno vsaj malo pomagalo. Glede na vse njene prijazne besede se mi je zdelo, da sva postala ne le sodelavca, ampak prijatelja," je dodal.

Kot je pojasnil, se mu zato "dve šaljivi izjavi, ki ju ona nenadoma ima za spolno nadlegovanje, nista zdeli nič drugega kot kompliment (izjava ad rem in ne ad hominem), morda malce ponesrečeno izražen, res je". Dodal je, da bi ga na to lahko prijateljsko opozorila takoj, pa bi se ji nemudoma opravičil. "Hotel sem jo pohvaliti, v besedah ni bilo nobenega podtona; po vsej dotedanji korespondenci sem bil prepričan, da se pogovarjava kot prijatelja," je ponovil.

Dodal je, da je njena pritožba prispela po enem mesecu. "Ko sem jo predstavil glavni urednici, pomočnici glavne urednice in strokovni sodelavki na uredništvu, so me prepričale, da je Anja Radaljac preveč konfliktna oseba, da bi se z njo zapletli v dolgoročno sodelovanje, predvsem zaradi njenega odnosa do uredniških nasvetov in napotkov, ki jih ima za cenzuro. Vtis, ki ga zdaj skuša ustvariti s svojimi podporniki (da je bila 'odstranjena', ker se je uprla 'spolnemu nadlegovanju'), bi bil smešen, če ne bi bil žalosten," je še zapisal.

Peticija Air Beletrine z zahtevo za njegov odstop s položaja predsednika PEN pa je po njegovih besedah "samo še en primer deplasiranega besa, ki ga nekdo usmerja, poganja pa ga nepoznavanje celote mojega dopisovanja z Ano Radaljac, ki sem ji preprosto hotel pomagati, to je vse".

Kako naj ženska z integriteto vstopa v javni prostor, če je pred tem zasebno, od najvišjega predstavnika te institucije, deležna spolnega poniževanja? Kako lahko verjamemo, da se PEN res drži svojih načel, če njegov predsednik v službeni korespondenci sodelavke obravnava kot spolne objekte?

iz peticije za odstop Evalda Flisarja s položaja predsednika PEN-a

Vtis, ki ga zdaj skuša ustvariti s svojimi podporniki (da je bila 'odstranjena', ker se je uprla 'spolnemu nadlegovanju'), bi bil smešen, če ne bi bil žalosten.

Evald Flisar