ker se zgodbe Alice Munro pogosto lahko 'pohvalijo' z globino in težo romana, se je več literarnih kritikov že vprašalo, ali jih sploh še štejemo pod kratke zgodbe oziroma novele. Foto:
ker se zgodbe Alice Munro pogosto lahko 'pohvalijo' z globino in težo romana, se je več literarnih kritikov že vprašalo, ali jih sploh še štejemo pod kratke zgodbe oziroma novele. Foto:
Alice Munro
Pisatelji sebe ali kolegov za nagrado ne morejo predlagati, ampak nominirance izbere kar žirija sama.
Svojo prvo zgodbo je Munrojeva prodala leta 1953, ko je urednike revije Mayfair prepričala z delom A Basket of Strawberries (Košara jagod). Leta 1968 je izdala svojo prvo zbirko novel, naslovljeno Dance of the Happy Shades (Ples veselih senc), ki ji je prinesla prvo od nagrad governor general. Munrojeva je bila takrat kot nova zvezda na književnem obzorju, saj je pisala o temah, ki se prej večinoma niso znašle na dnevnem redu kanadskih pisateljev. Vloge žensk v družbi nihče pred njo ni pogledal pod takih drobnogledom, kot je to storila prav Munrojeva, ki je znala tudi seks in njegovo vlogo v življenju opisati bolje kot kdor koli.

60 tisoč funtov (68.493 evrov), kolikor je priznanje vredno v "izmerljivih" enotah, bodo 77-letni pisateljici iz Ontaria izročili 25. junija v Dublinu. V boju za nagrado je bilo še 13 drugih nominirancev, med njimi tudi dvakratni dobitnik "navadnega" bookerja, Avstralec Peter Carey, perujski "stroj za pisanje" Manuel Vargas Llosa in celo nobelovec VS Naipaul.

Eno osrednjih imen sodobne kratke proze
"Alice Munro je najbolj znana po svojih kratkih zgodbah, vendar z vsakim svojim delom prinaša toliko poglobljenosti, modrosti in natančnosti, kolikor je večina pisateljev, zmore le s celotnim opusom," je v utemeljitvi svoje odločitve napisala žirija, ki so jo sestavljali Jane Smiley, Amit Chaudhuri in Andrej Kurkov. "Z branjem Alice Munro se vsakič naučiš nekaj novega, na kar sploh nisi še nikoli pomislil."

Alice Munro se je rodila 10. julija 1931 v Kanadi. Prvo zbirko kratkih zgodb, Dance Of The Happy Shades, je objavila leta 1968. Z leti se ji je nabralo precej nagrad, trikrat je prejela tudi visoko kanadsko priznanje, nagrado generalnega guvernerja. Pisateljica je že izjavila, da je nad častjo "popolnoma osupla in presrečna".

Nagrado Man Booker International Prize so leta 2005 ustanovili kot "dopolnilo" že uveljavljenemu bookerju (Booker Prize). Mednarodna različica ne nagrajuje posameznega dela, temveč opus še živečega književnika. Razlika je seveda tudi v tem, da lahko bookerja dobijo le pisatelji iz Velike Britanije in držav Commonwealtha, mednarodnega bookerja pa kdor koli. Leta 2007 ga je tako prejel nigerijski pisatelj Chinua Achebe, dve leti poprej (in prvi) pa pisatelj albanskega rodu Ismail Kadare.

Munrojeva je znana po zbirkah kratke proze Friend of My Youth, The View from Castle Rock in drugih. V svojih zgodbah se skozi prizmo vsakdanjega življenja osredotoča predvsem na medčloveške odnose in eksistencialna vprašanja, dogajanje pa je največkrat postavljeno v njeno domače okolje, Ontario ali kanadski pacifiški severozahod. Zgodbo The Bear Came Over the Mountain so ekranizirali v uspešnico Away From Her (2006), v kateri je nastopila Julie Christie. Za oktobra letos je napovedan izid njene nove zbirke kratke proze, Too Much Happiness - pa čeprav je pisateljica že leta 2007, češ da "nima nič več povedati", napovedala svojo upokojitev.

Obsedenost z neizprosno minljivostjo časa
Opus Munrojeve pogosto primerjajo s kanoniziranimi velikani kratke proze; ameriška pisateljica Cynthia Ozick ji je, denimo, rekla "Čehov našega časa" - skupno jima je, denimo. to, da je dogajalna nit sekundarnega pomena, da se torej ne "zgodi" prav veliko, obenem pa je vse uperjeno v trenutek "razodetja", preobrat, zgovorno podrobnost. Tematsko se ukvarja "z ljubeznijo in delom, ter s spodrsljaji na obeh področjih. S Čehovom jima je skupna obsedenost s časom in z našo tolikokrat objokovano nemočjo, da bi upočasnili njegovo neizprosno odtekanje."

Ana Jurc