Ena poglavitnih tem Capudrove proze in poezije je odnos med moškim in žensko. Foto: RTV SLO
Ena poglavitnih tem Capudrove proze in poezije je odnos med moškim in žensko. Foto: RTV SLO
Flisar prepričljivo pokaže, kako sodobni človek izgublja stik s svojim pravim jazom, v romanu ruši stereotipe, se sprašuje o smislu in življenjski pristnosti. Foto: MMC RTV / A.J.

Bil je profesor francoske književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti. Že pred štirimi desetletji je opravil izjemno delo - prevedel je celotno Dantejevo Božansko komedijo, kar je bila zanj ena poglavitnih življenjskih intelektualnih avantur.

Prvi slovenski kulturni minister
Kot sam pravi, ga je literarni demon ob slovenski pomladi pripeljal v politiko; bil je prvi kulturni minister v samostojni Sloveniji, nato še veleposlanik v Parizu in Rimu.

Pisatelj bo v oddaji Pisave, ki bo na sporedu drevi ob 23.05 na 1. programu TV Slovenija, spregovoril o svojem romanesknem opusu, o lepoti ter o odnosu med moškim in žensko, ki je ena poglavitnih tem njegove proze in poezije. Dotaknil se bo tudi Kierkegaardovih Dejanj ljubezni, ki jih je pred kratkim prevedel, in spregovoril o francoskem filozofu Henriju Bergsonu, ki mu je posvetil monografijo.

Dekle, ki bi raje bilo drugje
V drugem delu oddaje bo pisatelj Evald Flisar predstavil svoj novi roman Dekle, ki bi raje bilo drugje, v katerem se dotika vprašanj človekove identitete v času medijsko in tržno zapovedanih meril za srečno življenje. Avtor se prepričljivo vživi v stisko dekleta, ki se sramuje svoje fizične podobe. Za vsako ceno hoče biti drugje kot v svojem telesu, v svoji usodi, družini, času, v svoji nespodbudni prihodnosti.

Oddajo Pisave je pripravila Alenka Zor Simoniti.