Izidor Cankar je postavil tudi temelje umetnostnozgodovinske vede v Sloveniji. Bil je prvi profesor umetnostne zgodovine na takrat novonastali Univerzi v Ljubljani. Foto: Arhiv RTV SLO
Izidor Cankar je postavil tudi temelje umetnostnozgodovinske vede v Sloveniji. Bil je prvi profesor umetnostne zgodovine na takrat novonastali Univerzi v Ljubljani. Foto: Arhiv RTV SLO
Izidor Cankar
Izidor Cankar je kot eden izmed ustanoviteljev slovenskega društva PEN odločilno vplival, da je na dubrovniškem mednarodnem kongresu leta 1933 PEN izrecno obsodil tako fašizem kot nacizem. Foto: RTV SLO

O vsestransko nadarjenem človeku, ki je deloval tudi kot kritik, urednik, prevajalec in diplomat, so te dni pri založbi Mladinska knjiga izdali obsežno monografijo z naslovom Izidor Cankar, mojster dobro zasukanih stavkov.


Oddajo Pisave, ki jo pripravlja avtorica Alenka Zor Simoniti, lahko ujamete danes ob 23.05 na 1. programu Televizije Slovenija.

Osrednje besedilo monografije je prispevala publicistka in raziskovalka naše kulturne in socialne zgodovine Alenka Puhar. Avtorica monografije bo v oddaji Pisave, ki bo na sporedu danes ob 23.05 na 1. programu Televizije Slovenija, med drugim spregovorila o Cankarjevih mladostnih študijskih letih, uredniškem delu in njegovem velikem prispevku k slovenski kulturi v času med obema vojnama. Dotaknila se bo tudi Cankarjevega izstopa iz Rimskokatoliške cerkve in njegove najbolj intimne življenjske odločitve in preizkušnje. Izvedeli bomo, kako je kot diplomat in politični človek med drugo svetovno vojno podpiral partizansko gibanje, kakšno razočaranje so mu prinesla povojna leta in zakaj ni smel biti, kljub vrnitvi v Rimskokatoliško cerkev, cerkveno pokopan.

Poleg Alenke Puhar bosta o Cankarju spregovorila tudi avtorja dveh študij; dr. Milček Komelj bo predstavil umetnostnozgodovinska dela Izidorja Cankarja, dr. Luka Vidmar pa bo analiziral roman S poti.

Monografija Izidor Cankar, mojster dobro zasukanih stavkov, ki jo poleg Alenke Puhar podpisuje več soavtorjev, je napisana z veliko raziskovalno skrbnostjo in pripovedno svežino. Bralca pritegne s stvarnim, objektivnim podajanjem snovi in hkrati etično občutljivim razbiranjem pomenov, tudi v napetem razmerju med posameznikom in zgodovino. Knjiga je bogato slikovno opremljena, vanjo pa so vključeni tudi odlomki iz Cankarjevih del in posamezne študije poznavalcev njegovega opusa. Oddajo Pisave pripravlja avtorica Alenka Zor Simoniti.