"Roman ima kakih 250 strani, kar je zame tako, kot da se odkašljam," je o novi knjigi pripomnil Rushdie. Foto: AP
Rushdie se rad obdaja z lepimi ženskami: poročen je bil štirikrat, nazadnje z manekenko in TV-voditeljico Padmo Lakshmi. Na fotografiji je z neimenovano spremljevalko, ko sta se udeležila odprtja nove sezone Metropolitanske opere. Foto: AP

Naslov romana je jasna aluzija na zbirko arabskih ljudskih pravljic, pripovedk, novel in anekdot z naslovom Tisoč in ena noč.

Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights bo Rushdie izdal sedem let po tem, ko smo dobili prejšnji roman, Čarovnica iz Firenc (The Enchantress of Florence). "Delo spaja zgodovino, mitologijo in brezčasno ljubezensko zgodbo, skuša pa prebuditi svet, ki je bil pahnjen v ero nerazuma," je uradni sinopsis založbe Jonathan Cape.

Rushdie slovi po zelo obsežnih delih. Za najnovejšega pravi, da je krajši od njegovih prejšnjih in ima "zgolj" 250 strani. "Končno sem se naučil, kako utihniti," je pisatelj lani pripomnil na angleškem literarnem festivalu Cheltenham.

Politično angažirana osebnost
V Indiji rojeni pisatelj je širši javnosti še vedno najbolj znan po romanu Satanski stihi, zaradi katerega je leta 1989 tedanji iranski verski in politični voditelj Ruholah Musavi Homeini nanj priklical fatvo in ga s tem obsodil na smrt. Po skoraj 26 letih od razglasitve fatve se pisatelj nanjo pretirano ne ozira. Zaveda pa se, da ni povsem varen. Oglasil se je tudi takoj po grozljivem januarskem napadu na uredništvo revije Charlie Hebdo v Parizu: "Ko se religija, srednjeveška oblika nerazuma, združi z modernim orožjem, postane resnična grožnja za naše svoboščine. Ta verski totalitarizem je v srcu islama povzročil smrtonosno mutacijo in njene tragične posledice smo videli danes v Parizu. Stojim ob Charlie Hebdoju, kot moramo vsi, v bran umetnosti satire, ki je bila od nekdaj glas svobode, upor tiraniji, neiskrenosti in neumnosti. 'Spoštovanje do vere' je postalo zakodiran izraz za 'strah pred religijo'. Religije, tako kot vse druge ideje, si zaslužijo kritičnost, satiro in, da, našo neustrašno nespoštljivost."

S svojimi deli se Rushdie redno pojavlja na skoraj vseh seznamih finalistov za najuglednejše svetovne književne nagrade. Za roman Otroci polnoči je leta 1981 prejel nagrado booker.

V slovenščino je prevedenih več njegovih del. Poleg romanov Satanski stihi in Otroci polnoči še romani Tla po njenimi nogami, Klovn Šalimar in Mavrov poslednji vzdih, delo Luka in ogenj življenja ter zbirki kratke proze Vzhod, zahod ter Harun in morje zgodb.