The Short Second Life of Bree Tanner je zgodba o Bree Tanner, novorojeni vampirki, ki je bila prvič predstavljena že v Eclipse, in o temnejši plati sveta, v katerem prebiva. Opisuje priprave njene vojske na dokončen obračun z Bello Swan in Culleni. Foto:
The Short Second Life of Bree Tanner je zgodba o Bree Tanner, novorojeni vampirki, ki je bila prvič predstavljena že v Eclipse, in o temnejši plati sveta, v katerem prebiva. Opisuje priprave njene vojske na dokončen obračun z Bello Swan in Culleni. Foto:
36-letna Stephenie Meyer, ki je doštudirala književnost, a je v življenju delala le kot receptorka, je prodala že več kot sto milijonov izvodov štirih romanov, pravice pa skoraj 50 državam.
Bree Tanner naj bi bila le nekakšna zrcalna slika Belle; krhka najstnica, sicer vampirka, ki bolj kot ne čaka na zaščitniško reševanje svojega dragega.

Slovenskega prevoda 5. junija izdane novele The Short Second Life of Bree Tanner (Kratko drugo življenje Bree Tanner) še nimamo, vendar pa je pričakovati, da bo - po vsej verjetnosti in predvsem glede na to, da je med ameriškimi bralci, predvsem najstnicami, požela kar nekaj navdušenja - zanimanje zanjo naraslo tudi med slovenskimi ljubitelji sage. Somrak je s svojo romantično pripovedjo o prepovedani ljubezni med krhko Bello in močnim vampirjem Edwardom, ki kakopak buri domišljijo marsikatere zaščite željne najstnice, prepričal mnogo mladih bralk. In na podobnih temeljih je zgrajena tudi novoizdana novela.

Zgolj še ena Bella
Ki pa med tujimi kritiki ni požela navdušenja. Očitajo ji, da je, sicer osrednji povzetek Kratkega drugega življenja, češ da gre za pogled na vampirsko življenje, prav skozi oči enega izmed vrste, napačen. Da sploh ne gre za opis življenja, kot ga živijo Cullenovi, pa tudi ne za krviželjno, divje, nemoralno in kar je še tega življenje nevegeterjanskih vampirjev. Da gre zgolj za še eno varianto Belle; vsaj kar zadeva ljubezen in odnos moški-ženska. Bree, ne glede na to, da sicer tu in tam ubije kakšno prostitutko, večino novele preživi ob razmišljanju o svojem novem (tudi vampirskem) fantu, o tem kako bi mu tako ali drugače ustregla, hkrati pa, čisto tako kot Bella, le čaka, da jo bo njen dragi rešil iz nevarnosti.

Slogovni nenapredek
Poleg tega pa tudi dejstvo, da je Bree iz druge strani 'bojevnikov', torej stoji nasproti Cullenom, ne prinese morebiti pričakovane osvežitve. Če se je skozi celotno sago bralo le o trpečem Edwardu, ki se je z vsemi svojimi močmi upiral prvobitni želji (malici) Belli in njeni krvi, bi morda pogled z druge strani lahko prinesel kaj novega, a sodeč po kritikah ni tako.

Kot tudi Stephenie Meyer, ki že v Somraku ni prepričala s slogom - vse skupaj gre za preproste stavke, ki jim pogosto manjka domišljije, medtem ko jim vsekakor ne manjka osladnosti - tudi tokrat slogovno ni napredovala. Novela je prepredena z naštevanji in ponavljani, ki pa se jih, kolikor toliko izostren bralec, hitro naveliča.

Brez sage ne gre
The Short Second Life of Bree Tanner je kot kaže nastalo samo z eno mislijo; nadaljevanjem sage. Čeprav je še pred izidom novele pisateljičina predstavnica za javnost izrecno poudarila, da Meyerjeva trenutno nima nobenih načrtov za vrnitev k sagi. Kasneje je v javnost prišla tudi novica, da nima namena pisati še skozi kakšne vampirske oči, češ da je bila Bree tako zelo posebna, da je njeno zgodbo morala zapisati. Zgodba pa je napisana tako, da je brez vnaprejšnjega poznavanja sage ni mogoče brati; da se jo razume mora bralec poznati vse glavne junake, njihova dejanja in razmerja.