Že res, da se v obeh romanih zaljubljenca ljubita na plaži, a to prav gotovo nista edina romana s tem prizorom v zadnjih letih, kaj šele v zgodovini literature. Podobno bi lahko trdili za ljubkovalno ime 'ljubica'. Foto: Mladinska knjiga
Že res, da se v obeh romanih zaljubljenca ljubita na plaži, a to prav gotovo nista edina romana s tem prizorom v zadnjih letih, kaj šele v zgodovini literature. Podobno bi lahko trdili za ljubkovalno ime 'ljubica'. Foto: Mladinska knjiga
Stephenie Meyer
Pisateljica, takrat 29-letna mormonska gospodinja Stephenie Meyer, je na idejo za zgodbo prišla, ko je bila v sanjah priča pogovoru med noro zaljubljenima najstnikoma, ki sta imela nenavadno težavo: on je bil vampir. Bal se je, da bi, če bi se ljubljeni preveč približal, zgubil nadzor nadsvojimi nagoni in jo umoril.

Na pisateljičino založbo Hachette Book Group USA je Jordan Scott naslovila poziv, naj prenehajo s "kršenjem avtorskih pravic", torej prodajo zadnje knjige iz serije Somrak (Twilight). V lani izdanem romanu Jutranja zarja (Breaking Dawn) so, trdijo odvetniki Scottove, "osupljive in oprijemljive podobnosti" z njenim romanom The Nocturne. Iz založbe so se že odzvali, da so obtožbe popolnoma neutemeljene in da se bodo proti morebitni tožbi aktivno branili; poudarjajo, da ne oni ne Meyerjeva za omenjeni roman pred to obtožbo niso niti slišali. "Odvetnik gospe Scottove nam izvoda knige še ni dostavil. Svet sage Somrak je popolnoma sad domišljije Stephenie Meyer, a najbrž ni presenetljivo, da se skuša kdo prisesati na njen neverjetni uspeh".

Presenetljive podobnosti ... ali samo podobno pomanjkanje izvirnosti?
Scottova naj bi svojo knjigo po lastnih besedah izdala in deloma na svoji spletni strani objavila leta 2006. Med podobnostmi z Jutranjo zarjo, zadnjim delom sage, ki popisuje ljubezen "navadne" smrtnice Belle in vampirja Edwarda, in The Nocturne, so Jordan v oči "zbodli" predvsem prizor ljubljenja na plaži po poroki, to, da je v obeh zgodbah noseča junakinja bolna, ker ima njen nerojeni otrok v sebi temne sile, da se v obeh glavni junak prelevi v vampirja, in nazadnje, da glavni moški lik svojo ženo v obeh kliče "love" (ljubica). Morda zgovoren podatek o primernosti (ob)tožbe je, da je novico v javnost spustila spletna stran TMZ.

Če bi radi ugotovili sami:
Romana The Nocturne v spletni knjigarni Amazon ni mogoče kupiti, spletna stran Scottove pa ga navaja kot "trenutno razprodanega". Pisati ga je začela že pri 15 letih, ko "si je vzela premor od skladanja filmske glasbe ter dela za film in televizijo".

Rowlingova je svoje ime oprala
Bolj ali manj v pozabo je že utonila podobna obtožba iz leta 2001, ko je ameriška pisateljica Nancy Stouffer sprožila alarm, češ da je JK Rowling idejo za Harryja Potterja ukradla iz knjig, ki jih je sama napisala med letoma 1984 in 1988 in v njih uporabila besedo "muggle(s)" (bunkelj(ni)), v seriji delovnih zvezkov za otroke pa Larryja Potterja, dečka s skuštranimi rjavimi lasmi in očali. Sodišče je razsodilo Rowlingovi v prid, izkazalo pa se je tudi, da je Stoufferjeva naknadno spreminjala svoj rokopis in vanj vstavila besedo "muggle".