Ena od značilnosti Zajčevih knjig za mladino je bogata zvočnost. Foto: RTV SLO
Ena od značilnosti Zajčevih knjig za mladino je bogata zvočnost. Foto: RTV SLO
Jelka Reichman. Foto: RTV Slo
Izbrana otroška poezija Daneta Zajca: Hiša sanja.
Album slovenskih ilustratorjev. Foto: RTV SLO

V obrazložitvi nagrade lahko preberemo, da dela Daneta Zajca, ki jih je napisal za otroke, označujejo pisane pesniške podobe in bogata zvočnost. Opus del za otroke Daneta Zajca obsega osem knjig poezije za otroke, tri lutkovne igre, lirsko pravljico in iz tega tudi več antoloških izdaj. Kljub temu, da ne gre za opus izrednega obsega pa je žirija poudarila, da dela Daneta Zajca sodijo v sam vrh tovrstne ustvarjalnosti na Slovenskem.

Podobe, ki jih je ustvarila Jelka Reichman, pa so si pridobile občudovalce predvsem z ljubkostjo, humorjem in hudomušno distanco. Žirija je kot primer še posebej izpostavila njeno verjetno najbolj znano ilustracijo - Mačka Murija, ki velja za največjo zvezdo slovenske ilustracije, njemu ob bok pa bi lahko postavili še celo vrsto likov, na primer ilustracij iz del Moj prijatelj Piki Jakob, Dvanajst slonov in Medvedki sladkosnedki.

Zgodbe o Anici in energične ilustracije
Poleg tega sta dobitnici Levstikovih nagrad tudi Desa Muck (najboljše izvirno leposlovno delo) in Suzana Bricelj (najboljše izvirne ilustracije). Desa Muck nagrado prejme za izvirno serijo zgodb o Anici, ki jih je žirija izpostavila kot zgodbe bogate z domišljijo, v katerih so značaji književnih likov natančno izrisani, jezikovni spekter pa prilagojen potencialnim bralcem. Suzana Bricelj pa je žirijo prepričala z vitalnostjo avtorice, ki "bralca zapeljuje, da prebrani tekst začuti povsem na novo."

O nagradah so odločali ...
Žirijo za izvirna leposlovna dela so sestavljali Tanja Pogačar (predsednica), Dragica Haramija, Jakob Kenda in Vasja Cerar. Člani žirije za izvirne ilustracije pa so bili Dušan Klun (predsednik), Lucija Stepančič, Judita Krivec Dragan, Tanja Mastnak in Pavle Učakar.

Levstikove nagrade podeljujejo od leta 1949, leta 1991 pa je nagrada postala bienalna. Levstikova nagrada za življenjsko delo letos znaša 800.000 tolarjev, nagradi za izvirno leposlovno delo in za izvirne ilustracije pa vsaka po 450.000 tolarjev.

Tudi priložnostna izdaja
Mladinska knjiga (MK) od leta 1949 za najuspešnejša dela s področja otroškega in mladinskega leposlovja avtorjem in ilustratorjem podeljuje Levstikovo nagrado, letos pa je podelitev še posebej slovesna, saj sovpada s šestdesetletnico MK. Ob tej priložnosti so tudi izdali pregledno publikacijo Album slovenskih ilustratorjev, ki ga je uredila Alenka Veler.