Na platformi so že na voljo pesmi Josipa Murna - Aleksandrova, prihajata še poezija Otona Župančiča in Ivana Cankarja. Od danes pa je premierno dostopen zvočni posnetek pesmi iz zbirke Dragotina Ketteja Poezije, jih berejo Nina Valič, Sabina Kogovšek, Nina Ivanišin in Bojan Emeršič.

Druga, pregledana izdaja Kettejevih Poezij je izšla leta 1907. Foto: Wikipedia
Druga, pregledana izdaja Kettejevih Poezij je izšla leta 1907. Foto: Wikipedia

Poezije, prvič natisnjene v letu po Kettejevi smrti
Dragotin Kette (1876‒1899) je začel pesniti že zelo zgodaj prvo pesem, ki jo je napisal očetu za god, je zložil pri osmih letih. V njegovi poeziji so pogosti ljubezenski motivi, ki so dozoreli v novomeškem obdobju, ko ga je umetniško najbolj navdihovala nesrečna ljubezen do Angele Smoletove.

Kettejeve pesmi so povečini lirske, med njimi je tudi nekaj balad in romanc. V času življenja ni ničesar izdal v knjižni obliki, saj je umrl za posledicami tuberkuloze pri vsega 23 letih. Večina njegovih del je izšla po njegovi smrti v zbirki Poezije, ki jo je leta 1900 za tisk pripravil Anton Aškerc. Leta 1907 pa je izšla druga, pregledana izdaja Poezij, ki jo je ilustriral Maksim Gaspari. V zbirki prevladuje lirska poezija, ki se motivno deli na več vrst: ljubezenske pesmi, življenjsko-izpovedne pesmi, refleksivno-filozofska lirika in pripovedno pesništvo, so zapisali v ljubljanski Drami.

Pesmi in romance Josipa Murna - Aleksandrova
V Dramini knjižnici za ranljive skupine je od 26. novembra na voljo zbirka Josipa Murna - Aleksandrova Pesmi in romance v interpretaciji Saše Pavček, Zvoneta Hribarja, Maje Končar in Petre Govc.

Prihajata še Erotika in Čaša opojnosti
V tem mesecu bodo predstavili pesniško zbirko Erotika Ivana Cankarja, eno najbolj razvpitih del v slovenski literarni zgodovini. Provokativne pesmi iz edine njegove pesniške zbirke bodo interpretirali Iva Babić, Silva Čušin, Zvone Hribar in Maja Končar. Cikel branj bodo sklenile pesmi iz zbirke Čaša opojnosti Otona Župančiča.

"Primarni in v teh razmerah ključni namen nove platforme je olepšanje bivanja starejšim članom naše skupnosti in vsem ranljivim skupinam. V trenutnem času stiske je njihov vsakdan še posebno krhek in negotov, saj so obiski svojcev in prijateljev doma ali v domovih onemogočeni in s tem družabno življenje praktično ustavljeno," so sporočili iz SNG-ja Drama Ljubljana.