Vstop na spominski literarni večer je sicer brezplačen, si je pa treba v Informacijskem središču CD-ja prej zagotoviti vstopnico. Foto:
Vstop na spominski literarni večer je sicer brezplačen, si je pa treba v Informacijskem središču CD-ja prej zagotoviti vstopnico. Foto:
Tone Pavček
Tone Pavček, vsestranski mojster besede, ki je veljal za pesnika življenja, s svetlimi in temnimi toni, je kljub častitljivim letom in zdravstvenim težavam, ki so ga pestile v zadnjem obdobju, ostajal ustvarjalno dejaven vse do konca življenjske poti. Foto: BoBo

Prireditev Spomin na njih, naš spomin je vKosovelovi dvorani Cankarjevega doma moderirala pesnica in publicistka Meta Kušar.

Multimedijski literarni večer, ki ga je zasnovala Kušarjeva, bo ponudil odlomke iz radijskih in televizijskih oddaj, iz del umrlih literatov bo bral dramski igralec Jurij Souček, za "potapljanje v spomin" pa je poskrbela glasba OM produkcije.

Pesnik, esejist, prevajalec in urednik Tone Pavček je v starosti 84. let umrl 21. oktobra. Bil je priljubljen pesnik in vsestranski mojster besede, ki je ostajal ustvarjalen vse do konca življenjske poti.

Pavčkova lirika je vitalistična, pesnik je bil do narave tako idiličen kot harmoničen. Vrh pesniškega ustvarjanja je dosegel z refleksivno poezijo, v kateri se sprašuje o življenju in smrti z vidika posameznika in skupnosti. Pavček je tudi eden najpomembnejših klasikov slovenske otroške in mladinske poezije.

Dolgoletna novinarska ikona
Jože Hudeček, ki je v 75. letu starosti umrl 16. junija, je bil dolgoletni novinar in pisatelj. Med drugim je dolga leta soustvarjal kulturni program na Televiziji Slovenija. Njegov literarni opus obsega več romanov, esejev in novel. Dvakrat je bil nominiran za Delovo nagrado kresnik.

Citrar ... in še marsikaj
Marjan Marinšek, ki je v 71. letu starosti umrl 14. novembra, je bil kulturnik, pisatelj, zbiratelj narodnega blaga, glasbenik, publicist in igralec. Otrokom je v Velenje "pripeljal" Piko Nogavičko; leta 1990 je pripravil prvi Pikin dan, ki je pozneje prerasel v Pikin festival.

Borec za pravice koroških Slovencev
Oktobra umrli 90-letni koroški pisatelj, pesnik, prevajalec in profesor slovenščine Janko Messner je bil neutruden kulturnik, oster kritik koroških razmer in borec za pravice Slovencev na avstrijskem Koroškem. Dogajanje na avstrijskem Koroškem je popisal v številnih črticah, novelah, satirah, esejih in gledaliških besedilih. Uveljavil se je tudi s kratko prozo v nemščini.

Literat, ki se ni zapiral v slonokoščen stolp
Jaša Zlobec, ki je umrl 2. decembra v 61. letu starosti, je bil politik, diplomat, publicist, pesnik, prevajalec ter civilnodružbeni aktivist. Že kot študent je deloval v študentskem gibanju in bil urednik več literarnih revij (Mlada pota, Tribuna, Problemi).