Vsak sodelujoči otrok prejme priznanje in majico na zaključni prireditvi Dan za Poletavce v parku sredi mesta. Foto: Nuša Osredkar
Vsak sodelujoči otrok prejme priznanje in majico na zaključni prireditvi Dan za Poletavce v parku sredi mesta. Foto: Nuša Osredkar
false
Projekt se začenja danes - zakaj se mu ne bi pridružil tudi vaš podmladek? Foto: Nuša Osredkar
false
Knjižničarji Mestne knjižnice Ljubljana in vseh ostalih sodelujočih knjižnic bodo z veseljem delili nasvete in namige za sproščeno počitniško branje, obljubljajo. Foto: Nuša Osredkar

Že pred petimi leti so v Mestni knjižnici pričeli z bralnim projektom Poletavci – poletni bralci, kjer otroke, stare od 7 do 12 let, na simpatičen način spodbujajo k branju. Med poletnimi počitnicami, ki, mimogrede, trajajo 68 dni, otroci 30 dni posvetijo branju, vsak dan po pol ure. Berejo, kar želijo, torej knjige, stripe, časopise, članke v revijah, recepte, pa tudi turistične vodnike. Prebrano zapisujejo v seznam na zgibanki, odrasla oseba pa branje potrdi s podpisom. Akcija traja od 10. junija do 10. septembra 2015.

Organizatorjem se zdi pomembno, da otroci z rednim branjem vzpostavijo navado, ki pa jim prinese tudi nagrado. Vsak sodelujoči otrok prejme priznanje in majico na zaključni prireditvi Dan za Poletavce v parku sredi mesta ter se uvrsti v žrebanje za številne nagrade.

Berejo od Berlina do Banjaluke
Projekt Mestne knjižnice Ljubljana se je v petih letih razširil v nekatere druge splošne knjižnice v Sloveniji, pa tudi čez državne meje. Poletavce je moč najti v Cankarjevi knjižnici Vrhnika, Knjižnici Litija, Knjižnici Logatec, Knjižnica Jurij Vega Dol pri Ljubljani, Knjižnici Medvode, Knjižnici A. T. Linharta Radovljica in v Knjižnici Miklova hiša Ribnica. Sodelujejo tudi otroci slovenskih šol v zamejstvu v Italiji, učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu, Tuzli, Banjaluki in Tesliću, ki jim je branje za Poletavce v veselje in izziv.

Bralno kulturo je treba pridobiti v mladosti
Odzivi otrok in staršev so izjemno spodbudni za vse, ki se ukvarjajo s knjigo in z branjem, ugotavljajo v MLK. Tisti otroci, ki še niso samostojni bralci, in tisti, ki se pisane besede otepajo in branja ne marajo, prav s pomočjo tega projekta postajajo samostojni in navdušeni bralci.

Nadgradnja za najstnike
Ker je prva sodelujoča generacija Poletavce že prerasla, so knjižničarji projekt nadgradili, ga poimenovali NajPoletavci in ga namenili najstnikom, starim od 13 do 16 let. Ti prav tako med poletnimi počitnicami berejo po lastni izbiri, a tokrat tri knjige, ki so lahko v tiskani ali elektronski obliki (e-knjige v slovenskem jeziku najdejo na Biblos.si). Svoje podatke in kratko mnenje o prebranem oddajo na spletni strani in na zaključni prireditvi jih prav tako čakajo nagrade.

Projekt je prejel priznanje Slovenske sekcije IBBY 2014 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.