V Stockholm Pinter ni mogel zaradi bolezni. Foto: EPA
V Stockholm Pinter ni mogel zaradi bolezni. Foto: EPA
Harold Pinter
Namesto Pinterja bo Nobelovo nagrado, vredno več kot milijon dolarjev, prevzel njegov založnik. Foto: EPA

Bush je premeten, saj ni niti ratificiral meddržavnega sodišča v Haagu.

Harold Pinter

Britanski dramatik v Stockholm ni mogel osebno, saj so ga zaradi raka v ponedeljek sprejeli v bolnišnico, a je tradicionalno predavanje, ki ga imajo vsi nagrajenci, posnel vnaprej. V njem je najprej razpravljal o pomembnosti resnice v umetnosti, nato pa se je preusmeril v politiko in izjavil, da bi morala Bush in Blair odgovarjati zaradi palete laži, s katerimi sta pitala državljane. Lavreat je poslušalce tudi spomnil, da večine politikov ne briga resnica, zanima jih samo moč in njena ohranitev.

Nevedne ljudi je lažje voditi ...
Avtor dram, kot so Zabava za rojstni dan, Hišnik in Strešni jašek, je bil že prej znan po neprizanesljivih kritikah sodobnih politikov in njihovih dejanj, ostrih besed pa se 75-letni dobitnik najvišje književne nagrade na svetu ni vzdržal niti na predavanju Umetnost, resnica in politika. V njem je izjavil, da so politiki prepričani, kako je bistveno, da ljudje ostanejo nevedni, da živijo v nevednosti glede resnice, celo resnice o svojem lastnem življenju.

Britanci = blebetajoče ovce
Pinter je okrcal tudi ZDA in njihovo utemeljevanje, da je napad na Irak potreben zaradi orožja za množično uničevanje, ki naj bi ga imel Sadam Husein, kar pa ni bilo res, je dejal Britanec, ki ni prizanesel niti ministrskemu predsedniku svoje domovine. Britance pa je označil za blebetajoče ovce, ki le sledijo Američanom.

Resnica glede vojne v Iraku je povsem drugačna, kot so jo predstavile ZDA, meni Pinter. "Resnica je povezana s tem, kako ZDA razumejo svojo vlogo po svetu in kako se odločijo, da jo bodo izvajale." Prav tako je dejal, da je ameriška vlada po 2. svetovni vojni "podpirala in v veliko primerih pomagala vzpostaviti vsako desničarsko vojno diktatorstvo na svetu. S tem mislim Indonezijo, Grčijo, Urugvaj, Brazilijo, Paragvaj, Haiti, Turčijo, Filipine, Gvatemalo, El Salvador in seveda Čile," je dejal Pinter.

Politika pred sodišče!
Dramatik pa se je še enkrat vrnil na Irak in dejal, da bi morali ameriškega predsednika Busha in britanskega ministrskega predsednika Blaira postaviti pred meddržavno sodišče v Haagu. "A Bush je bil premeten, saj ni niti ratificiral meddržavnega sodišča v Haagu," je izjavil. Dodal jpa e, da so tisoči, če ne milijoni Američanov ogorčeni, osramočeni in besni zaradi dejanj svoje vlade.

Bush je premeten, saj ni niti ratificiral meddržavnega sodišča v Haagu.

Harold Pinter