Dražba, na kateri je sken knjižice Three Stories 'prilezel' do vsote 80 evrov, je bila zaključena že septembra. Foto: MMC RTV SLO
Dražba, na kateri je sken knjižice Three Stories 'prilezel' do vsote 80 evrov, je bila zaključena že septembra. Foto: MMC RTV SLO

Ponudnik, čigar prava identiteta ni javno znana, je pa objavil svoj točen naslov v Veliki Britaniji, je na spletnem dražbenem mestu eBay prodal zbirko treh kratkih zgodb Salingerja, najbolj znanega po romanu Varuh v rži.

Alliejevo pismo Holdnu
Med njimi naj bi bila tudi The Ocean Full of Bowling Balls (v amaterskem prevodu Ocean, poln krogel za bovling), ki po mnenju kritikov velja za eno pisateljevih najboljših, a si je avtor, ki je zadnja desetletja življenja živel daleč stran od žarometov v New Hampshiru, želel, da je do leta 2060 javnosti ne bi predstavili.

Na eBayu se je na dražbi, ki je zdaj že končana (najvišji ponujeni znesek je znašal borih 67 funtov, torej okrog 80 evrov) pojavil pdf-dokument, po pisanju Guardiana sken knjižice Three Stories, natančneje šestega izvoda te izdaje, ki je bila leta 1999 natisnjena v le 25 izvodih. Drugi dve zgodbi v omenjeni zbirki sta Paula in Birthday Boy, ki ju je bilo doslej mogoče najti le v Centru Harryja Ransoma pod okriljem Univerze v Teksasu.

Zgodbo The Ocean Full of Bowling Balls so izbranci prav tako že prebrali, a le pod strogim nadzorom v knjižnici v Princetonu. Gre za zgodbo o smrti Kennetha Caulfielda, ki ga je Salinger nato razvil v lik mlajšega brata Holdna Caulfielda, protagonista romana Varuh v rži. Zgodba je zasnovana v obliki pisma, ki ga Kenneth (v "Varuhu" Allie) piše svojemu bratu Holdnu. Ko je Salinger zgodbo podaril omenjeni knjižnici, je zahteval, da je ne razkrijejo širši javnosti do 50. obletnice njegove smrti, ki bo šele 27. januarja 2060.

Odštevanje do 2015
Po izidu Varuha v rži leta 1951 se je Salinger umaknil iz New Yorka, kjer se je rodil in odraščal, in živel mirno in odmaknjeno življenje v zvezni državi New Hampshire. Avtorji dokumentarnega filma Salinger, ki je luč sveta ugledal septembra letos, so prepričani, da je ves ta čas marljivo pisal in svojim dedičem naročil, naj med letoma 2015 in 2020 izdajo pet njegovih knjig.