Zgodovinar Zdenko Čepič je med drugim poudaril, da so mediji ob temi Tita v zadnjem času podvrženi 'splošni blaznosti', tržno nišo pa je v njegovi osebnosti našlo tudi založništvo. Foto:
Zgodovinar Zdenko Čepič je med drugim poudaril, da so mediji ob temi Tita v zadnjem času podvrženi 'splošni blaznosti', tržno nišo pa je v njegovi osebnosti našlo tudi založništvo. Foto:
Marko Vrhunec. Tito
Marko Vrhunec je ob knjigi zapisal, da želi v njej predstaviti Tita s predstavitvijo njegovih petih zgodovinskih dosežkov, zlasti zato, ker so današnje težave sveta in nekdanje Jugoslavije enaki kot takratni, s tem da so se, meni avtor, v teh petindvajsetih letih razmere znatno poslabšale. Foto: www.buca.si

Partizan, politični komisar Ljubljanske brigade in šest let vodja kabineta predsednika SFRJ-ja Josipa Broza - Tita pravi, da se njegova knjiga z naslovom Josip Broz Tito: osebnost, stvaritve, titoizem: pričevanje v nasprotju s poplavo komercialnih knjig o Titu, posveča titoizmu.
Titova osebnost kot tržna niša
Knjigo, ki je izšla v samozaložbi, je na predstavitvi na Inštitutu za novejšo zgodovino uvedel zgodovinar Zdenko Čepič z referatom na temo Tita in titoizma. Meni, da so mediji ob temi Tita v zadnjem času podvrženi "splošni blaznosti", kar je svojevrsten fenomen. Tržno nišo je v Titu našlo tudi založništvo, pravi, avtorji knjig pa se posvečajo zlasti Titovi osebnosti. Vendar je po Čepičevem mnenju ključno vprašanje predvsem, kaj je bil Tito kot tvorec političnega delovanja.
Od osebnega doživljanja Titove osebnosti …
Raziskovanje titoizma, političnega sistema in organizacije države je domena zgodovinopisja, pomemben pogled pa je v pričujoči knjigi podal tudi Vrhunec, ki je se je podpisal tudi pod deli Šest let s Titom in Srečna mlada generacija. Avtor si je knjigo zamislil v dveh delih. V prvem predstavi lastno izkušnjo s Titom kot nedostopno osebnostjo, ki sogovornika med pogovorom ni gledal v oči, njegov stisk roke pa je bil mlahav. Hkrati pa je Tito izkazoval veliko samozavest, bil je samoironičen, rad je poslušal politične šale na svoj račun.
… do titoizma v petih točkah
Bistven del knjige je razčlemba titoizma na pet točk, in sicer NOB, socializem in z njim povezano samoupravljanje, federalizem in Gibanje neuvrščenih. Vrhunec je opomnil, da je njegova knjiga pričevanje, na dano tematiko je podal osebne, tudi zelo kritične poglede. Avtor je še spomnil, da je bil do titoizma pogosto najbolj kritičen Tito sam, sploh na različnih zaprtih sejah.
'Zgodovinsko izkušnjo je treba izkoristiti'
Marko Vrhunec je prepričan, da je treba resnici pogledati v obraz. Titoizma danes ne velja posnemati, izkoristiti pa je treba zgodovinsko izkušnjo. Vrhunec jo v knjigi primerja s sedanjostjo, kar je storil tudi na predstavitvi knjige. "Slovenija je članica EU-ja, ki pa ima številne probleme. Kdo bolj kot mi, ki imamo izkušnjo titoizma, ve, kako reševati vprašanja odnosov med narodi," sprašuje Vrhunec in ob tem spomni na projekt bratstva in enotnosti.