Raičković je objavil več kot dvajset zbirk pesmi. Foto:
Raičković je objavil več kot dvajset zbirk pesmi. Foto:

Raičković je bil rojen leta 1928 v Neresnici pri Kučevu. Šolo je obiskoval v Senti, Kruševcu, Smederevu in Subotici, kjer je maturiral. Nato je študiral na filološki fakulteti v Beogradu. Že pri 17 letih je svoje pesmi začel objavljati v literarnih revijah in časopisih, kot so Književnost, Mladost, Književne novine, Politika.

Prebil se je s Pesmijo tišine
Eden največjih srbskih pesnikov je bil sodelavec literarne redakcije Radia Beograd, od leta 1980 je bil urednik v založbi Prosveta. Leta 1972 je bil izvoljen za dopisnega člana Srbske akademije znanosti in umetnosti, za rednega člana pa devet let kasneje. Objavil je več kot 20 zbirk pesmi, sedem knjig za otroke in nekaj knjig esejev. Prva zbirka, Detinstvo (Otroštvo), je izšla leta 1950. Pozornost je dve leti kasneje zbudil že z naslednjo, Pesma tišine. Belkanto njegove Balade o predvečerju (1955) je še danes primer najbolj prefinjenega intimnega lirizma.

Prevedel je ogromno poezije
Po zaslugi Raičkovića, ki si je hitro utrl pot v prve vrste modernih srbskih lirikov, je srbsko bralstvo dobilo tudi nove prevode ruskih pesnikov, prevedel pa je tudi Shakespearove in Petrarkove sonete. V prepevu Sedam ruskih pesnika in antologiji Slovenske rime je predstavil tudi moderne ruske pesnike. V slovenščini lahko beremo njegove pesniške knjige Mlin na veter, Balada o zgodnjem večeru in Pesmi. Prevajan je bil še v več jezikov, predvsem slovanskih.