Časopis ali e-knjiga? Za mnoge starejše ni dileme, za mlajše pa ... Foto: Amazon.com
Časopis ali e-knjiga? Za mnoge starejše ni dileme, za mlajše pa ... Foto: Amazon.com
Tretja generacija Cybooka prinaša možnost spremembe velikosti in fonta črk, vanj pa se shrani okoli 1.500 knjig z možnostjo dodatnih spominskih kartic Foto: Bookeen

S krizo časopisov prihaja namreč do predlogov, da bi jim e-knjige omogočile primerno prenosno podlago skupaj z naročnino. Celotna industrija časopisov, revij in knjig kot tudi Googlove vsebine, ki niso zaščitene z avtorskimi pravicami, naj bi zaslužile od prodaje pri prenosu tekstovnih vsebin.

Francoska družba Ave! Comics tako že ponuja svoje stripe uporabnikom - naročnikom. S tem želijo doseči večji doseg, prav tako pa ciljajo tudi na mednarodni trg.

Vse bolj podobni časopisom
Tehnologija naj bi počasi tudi že premostila glavno težavo vsakršnih monitorjev - utrujanje oči. Nove e-knjige, kot na primer iRexova iLiad, namreč uporabljajo posebno tehnologijo zaslona, ki se že približuje papirju s posebnim e-črnilom, prav tako pa je naprava vse tanjša, kmalu pa bo vsebovala tudi barve ter večjo fleksibilnost. Novost so kot prihodnost digitalne podlage predstavili tudi na letnem pariškem sejmu Salon de Livre.

Tretja generacija Cybooka družbe Bookeen pa prinaša tudi iskanje besed po notranjem slovarju, lahko pa se tudi spreminja velikost in font besed. Vanj se lahko shrani okoli 1.500 knjig, Amazonov Kindle 2 pa ima prostora za 1.000 knjig, pri čemer imata obe napravi možnost povečanja prostora.

A glavni problem ostaja njihova cena, ki je še vedno nad 300 evri. Zato je cenejša oblika, v katero tudi razvijajo omenjeno tehnologijo, prenosni telefon z večjim zaslonom. Še vedno pa ostaja vprašanje, ali je res mogoče, da bo zaslonski prikaz popolnoma izrinil tiskan papir.

B. K. (po BBC-ju)