"Usmeritev Festivala Pranger je dostojanstvo umetnosti in recepcije umetnosti. Povedati mnenje dobronamerno v obraz, po drugi strani pa neustrašno premisliti o slišani kritiki, ki naj bo dobro utemeljena in vljudna. Poezijo prevajati po manj uhojenih poteh," so zapisali organizatorji 17. festivala Pranger. Foto: Radio Maribor/Pexles

Kot vsako leto so tudi tokrat za festival izbrali tri kritičarke in kritike, ki izberejo po tri avtorice in avtorje novih pesniških zbirk, s katerimi v živo razpravljajo o njihovi ustvarjalnosti.

Povezava s knjižnim sejmom v Frankfurtu
Ob tem nekaj pesmi doživi prevode še v določen jezik ‒ letos v nemščino ‒, kar bo festival tokrat povezalo s Frankfurtskim knjižnim sejmom. Sicer je bilo načrtovano, da bo Slovenija častna gostja sejma v letu 2022, vendar so organizatorji prav danes sporočili, da se na prošnjo Kanade njeno in posledično vsa preostala gostovanja zamaknejo za eno leto.

Natančen program 17. festivala Pranger
si lahko pogledate
tukaj.

Današnja uvodna razprava, na kateri bodo sodelovali Saša Pavček, Nataša Velikonja in Sergej Harlamov, bo z začetkom ob 19. uri potekala v Novi pošti. Snovalec in moderator razprave Jernej Kaluža je povedal, da je, čeprav se zdi, kot da je koncept množic vzet iz 19. stoletja, aktualen še danes.

To velja tudi v navezavi na poezijo, ki je bila pomembna za animacijo in vodenje množic, za vzpostavljanje narodov. Danes pa je poezija takšna, da težko doživi množično prepoznavnost, razen v izjemnih primerih ‒ kar odpira veliko vprašanj, ki jih bodo zastavljali na tem uvodnem festivalskem dogodku.

V sredo bo v Pritličju v Ljubljani sledila razprava Kdo naj gre v Frankfurt in kako ‒ slovenska poezija v nemščini, ki jo bo vodila Nada Grošelj, na njej pa bosta sodelovala nemški urednik Andreas Unterweger in Urška P. Černe. V Trubarjevi hiši literature pa se bo odvil še Prangerjev pesniški večer.

Stritarjeva nagrada za leto 2019 Martini Potisk

Trojica kritiških razprav
V četrtek bo v Smoletovi gorci na Sladki Gori potekala prva kritiška razprava, druga in tretja pa v petek in soboto v Kulturnem domu v Rogaški Slatini. Na kritiških razpravah bodo v vlogi kritikov nastopili Peter Semolič, Veronika Šoster in Diana Pungeršič.

Prvi je izbral pesnike Iztoka Osojnika s pesniško zbirko Udovic, Braneta Senegačnika s Pogovori z nikomer in Lucijo Stupica z zbirko Točke izginjanja. Druga je izbrala dva prvenca ‒ Dostop na odprto morje Nine Kremžar in Ljubav reče greva Nine Dragičević ‒ ter drugo zbirko Blaža Iršiča Človek pod luno. Tretja se je odločila za zbirke Ojstrica Mateja Krajnca, Amonit Zalke Drglin in Šovinistka Monike Vrečar.

V petek bo prav tako na Aninem dvoru podelitev Stritarjeve nagrade za literarno kritiko ob pesniškem branju. Podelitev bo letos nekoliko drugačna, saj bodo ime nagrajenca razglasili šele na sami prireditvi.