Foto:
Foto:

V Mojih včerajšnjih sodobnikih se Žarko Petan na duhovit način spominja tistih svojih sodobnikov, ki so se mu kot novinarju, režiserju in pisatelju še posebej vtisnili v spomin.

V knjigi se tako srečamo s celo vrsto filmskih ustvarjalcev (Jul Bryner, Sylva Košeina), pesnikov in pisateljev (Izidor Cankar, Anton Podbevšek, Josip Vidmar, Bratko Kreft, Vitomil Zupan), pa seveda tudi portreti politikov (Tito, Mitja Ribičič, Milan Kučan, France Bučar) in drugih znanih ljudi.

V Valovanju so združene pesmi Erike Vouk, katerih temeljni ustvarjalni impulz je eros, podane pa so skozi aristokratsko kultiviran jezik. "Preprost, a pomensko kompleksen naslov Valovanje dobro ponazarja kvalitete pesniškega jezika Erike Vouk: njeno podobje je večinoma mehko in prosojno kakor bistra voda, ki lomi valovanje svetlobe in na ta način kaže presenetljive slike sveta; njena metaforična invencija je spreminjasta kakor morski valovi, ki vsakič ustvarijo novo konfiguracijo obale," je zapisano v predstavitvi knjige.

Kratek roman Amigdalino srce pa je fragmentarna življenjska zgodba Gale Amande Brollo, njene družine in ljudi, ki z ljubezenskimi razmerji posegajo v njihova življenja. V vodilni pripovedni liniji Gala razrešuje probleme svojega ljubezenskega življenja in se po neuspelem iskanju "moškega, ki je v njej", vrne k nekdanjemu fantu Marcu.