Nagrajena publikacija je izšla ob pregledni razstavi NSK od Kapitala do kapitala, ki so jo leta 2015 pripravili v Moderni galeriji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić Foto:
Nagrajena publikacija je izšla ob pregledni razstavi NSK od Kapitala do kapitala, ki so jo leta 2015 pripravili v Moderni galeriji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić Foto:
false
Lani je bila postavitev na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi, letos pa bo na ogled v muzeju Reina Sofia v Madridu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
NSK
Knjiga predstavlja delo umetniškega kolektiva NSK v osemdesetih letih 20. stoletja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Gre za nagrado, poimenovano po umetnostnem zgodovinarju, kustosu in prvem direktorju MoMe Alfredu H. Barru Jr., ki jo podeljuje newyorška College Art Association (CAA) v sklopu nagrad CAA Award for Distinction 2017. Priznanje podeljujejo umetnikom, umetnostnim zgodovinarjem, kustosom in kritikom za izjemne dosežke, ki presegajo posamezne discipline in tako prispevajo presežke na področju umetnosti v svetovnem merilu. Nagrado bodo podelili na letni konferenci CAA-ja v New Yorku, ki bo 15. februarja.

Monografija NSK od Kapitala do kapitala. Neue Slowenische Kunst - dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije podobno kot razstava, ki je bila leta 2015 na ogled v Moderni galeriji, predstavlja delo umetniškega kolektiva NSK v osemdesetih letih 20. stoletja. Začne se z zgodnjim delom skupine Laibach in ustanovitvijo NSK-ja, ki je prevzel simbole, kode in motive od nasprotujočih si ideologij in umetniških tradicij.

V publikaciji so predstavljeni t. i. primarni dokumenti, artefakti iz tistega časa in raziskovalna besedila, ki podajajo njihov kontekst. S tem pa bralcu omogoča povsem nov vpogled v širjenje in recepcijo NSK-ja v desetletju, zaznamovanem s socialnimi nemiri, ki so vodili do konca Jugoslavije in socializma.

Uredniki zbornika Zdenka Badovinac, Eda Čufer in Anthony Gardner so k sodelovanju povabili več piscev, ki v svojih besedilih kontekstualizirajo primarne dokumente in tudi (ponatisnjena) besedila zgodnjih kritikov in komentatorjev ter s tem razširili in poglobili znanstveno poznavanje tedanje umetnosti in kulture.

Junija se razstava seli v Madrid
Tudi razstava o NSK-ju je dosegla precejšen odmev tako doma kot na tujem. Decembra jo je med 15 najboljših razstav preteklega leta uvrstil spletni newyorški portal Hyperallergic, ki objavlja novice o sodobni umetnosti. Razstava je bila lani na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi, letos pa bo od 27. junija do 30. oktobra gostovala v priznanem madridskem muzeju Reina Sofia. Postavitev bo pospremila španska izdaja nagrajene publikacije.