Knjige
Vsaka portretiranka v knjigi dobi enostransko zgodbo in na sosednji strani svoj portret. O Fridi Kahlo med drugim izvemo: "Frida je naslikala na stotine čudovitih avtoportretov, na katerih so jo pogosto obdajale živali in ptice, ki jih je imela doma. Živomodro hišo, v kateri je živela, so ohranili natanko takšno, kot jo je pustila – polno barv, radosti in cvetja." Številna poglavja njenega življenja so seveda izpuščena (o turbulentnem zakonu z Diegom de Rivero izvemo le, da so ju klicali "slon in golobica"), poudarek je na vztrajnem premagovanju življenjskih ovir. Foto: Učila International
Od Hipatije, genialne matematičarke in filozofinje iz Aleksandrije, do Lelle Lombardi, prve voznice formule ena; od Hillary Clinton, prve ženske, ki jo je velika politična stranka nominirala za predsednico Združenih držav Amerike, do Manal Al Šarif, aktivistke za pravice žensk iz Savdske Arabije, ki se je v državi, ki ženskam prepoveduje vožnjo avtomobila, usedla za volan, se posnela in videoposnetek objavila na Youtubu. Večina zgodb bo poučna tudi za odrasle, ne le mlade bralke in bralce. Foto: Učila International
Svoj prostor v knjigi dobijo tudi zelo aktualni obrazi. "Nekoč je živela deklica, ki je znala leteti" – tako se začne pripoved o karieri telovadke Simone Biles, dobitnice petih medalj na olimpijskih igrah v Riu. Foto: Učila International
Kaj če bi kraljestvu v resnici vladala kraljica, ne pa tradicionalni, modri kralj? Spomniti se je treba samo na Elizabeto I. (ali pa na Kleopatro, Lakšmi Baj, Katarino Veliko, Džingu, Sondok ...)? Foto: Učila International

Dodaj v

"Pridnost" je precenjena: feministične pravljice za upornice in revolucionarke prihodnosti

Izšla je knjiga Zgodbe za lahko noč za uporniške punce
24. maj 2018 ob 17:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

V slovenskem prevodu je izšla zbirka "pravljic", ki pometejo z vsemi stereotipi o princeskah v rožnatih tutujih in njihovih princih na belih konjih. Zgodbe za lahko noč za uporniške punce so navdihujoča čitanka za otroke, zbirka profilov stotih izjemnih žensk, ki so spreminjale zgodovino, od Hačepsut do Eve Peron, od Astrid Lindgren do Venus in Serene Williams.

Avtorici Elena Favilli in Francesca Cavallo, ki so jima založniki dopovedovali, da svojega projekta nikoli ne bosta uspeli financirati, sta nato speljali enega najuspešnejših projektov množičnega financiranja na Kickstarterju v zgodovini – izdajo knjige Zgodbe za lahko noč za uporniške punce.

Njuna ideja je bila preprosta: v eni knjigi sta zbrali kratke življenjepise stotih markantnih žensk – takih, ki jih poznamo vsi, na primer Fride Kahlo, in takih, za katere nismo slišali še nikoli. Ste vedeli za Sondok (Seondeok), štirinajstletno kraljico korejskega kraljestva Šila v 7. stoletju? Ste že kdaj prebrali kaj o novinarki Nellie Bly, ki je po vzoru romana Julesa Verna svet obkrožila v manj kot osemdesetih dneh? Morda veste vse o aktivizmu Miriam Makeba in Rose Parks, toda ali poznate pogum italijanske partizanke Claudie Ruggerini, članice milanskega odpora proti Mussolinijevemu režimu? Njihove zgodbe so med seboj različne, skupno pa jim je, da se protagonistke niso bale štrleti iz povprečja in da so se praviloma požvižgale na primerno "mesto", ki jim ga je v družbi odrejala okolica.

Peščica od zgodb, nanizanih v knjigi, se je že prej prebila v sodobno popkulturo in kolektivno zavest, nekatere životarijo v zgodovinskih učbenikih, na večino pa so še ti pozabili. Nekatere so živele in umrle bolj ali manj anonimno, kot Jane Austen, ki je objavljala pod psevdonimom, druge so dočakale svetovno slavo in priznanje, kakršno uživa političarka in aktivistka Aung San Su Či. "Ne glede na to, kako pomembna so bila njihova odkritja, kako drzne njihove pustolovščine ali kako sijajen njihov um, so jih neprestano omalovaževali; včasih so nanje pozabili, v nekaterih primerih pa so jih skoraj izbrisali iz zgodovine," v spremni besedi opozarjata avtorici knjige. S svojim podvigom, v katerega na začetku ni verjel nihče, bi radi navdahnili še koga: "Pomembno je, da deklice razumejo, kakšne ovire jih čakajo. Zavedati pa se morajo tudi, da te ovire niso nepremostljive. Ne le, da jih lahko premagajo – lahko jih celo odstranijo s poti prihodnjih generacij, prav kot so storile te velike ženske. Upava, da vas bodo te pogumne pionirke navdihnile. Upava, da bodo njihove podobe v naših hčerkah utrdile prepričanje, da lepota obstaja v vseh oblikah, barvah in starostih."

Knjiga Goodnight Stories for Rebel Girls, ki jo je v slovenščino prevedla Maja Kogej, je izšla leta 2016, že novembra lani pa je dobila nadaljevanje, sto novih zgodb izrednih žensk iz zgodovine in sedanjosti. (Mimogrede, obstaja tudi zbirka zgodb o moških, ki se niso uklonili stereotipnim predstavam o moškosti, Stories For Boys Who Dare to be Different (Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni); napisal jo je Ben Brooks.)

Vsaka pionirka dobi svoj portret
Vse predstavljene ženske so v knjigi zaživele tudi v individualnih, pisanih, nekonvencionalnih ilustracijah šestdesetih umetnic z vsega sveta. Knjiga je torej še pred izidom postala založniški fenomen, saj sta avtorici za izdajo potrebna sredstva na Kickstarterju zbrali v pičlih 30 urah (do konca kampanje pa se je na račun nakapljalo dobrih 600 tisoč dolarjev, več kot za katero koli knjigo še neizdanega gradiva doslej). Knjiga pa je tudi po izidu doživela velik prodajni uspeh in je prevedena (oziroma še bo) v številne jezike.

Kdo sta avtorici?
Elena Favilli je podjetnica v svetu medijev in novinarka. Magisterij iz semiotike je prejela od univerze v Bologni, na univerzi v Berkeleyju pa je študirala digitalno novinarstvo. Leta 2011 je začela izdajati Timbuktu, prvo otroško revijo za tablice. Francesca Cavallo je kot pisateljica in gledališka režiserka malce bliže umetniškim sferam; pričujoča zbirka je bila že njena sedma knjiga za otroke. Avtorici sta svoj poklon "uporniškim puncam" spisali v upanju na "svet, v katerem spol ne bo odločal o tem, kako velike smejo biti naše sanje in kaj lahko dosežemo".

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
PomisliSe1x
# 24.05.2018 ob 17:14
kdaj bo prevod v Arabscino?
Grof_von_Baron
# 24.05.2018 ob 18:08
od Hillary Clinton, prve ženske, ki jo je velika politična stranka nominirala za predsednico Združenih držav Amerike

LOL Pravi idol - sociopatska luzerka. (in to še zelo zanič luzerka)
feminist
# 24.05.2018 ob 18:16
Ana Jurc

kakopak;

nihce ni boljsi za indoktrinacijo kot otroci: Hitler in Stalin sta ze vedela; zalost da se se v 21. stoletju najdejo taksni ki ponavljajo njune korake. na RTV so celo placani za to z davkoplacevalskim denarjem.
friks
# 24.05.2018 ob 18:50
Prebral sem tole pravljico na sliki od Elizabete.

V bistvu pove, da punca ni ničesar naredila za prevzem oblasti, razen to, da je bila rojena v pravo družino in preživela ostale člane.

Kaj točno je nauk te zgodbe?
porota
# 24.05.2018 ob 18:22
ta članek se mi ni dalo brati....deluje kot dnevna doza femenističe frustracije zaposlenih feministk na rtvslo......
Borski
# 24.05.2018 ob 19:14
Sem istospolno usmerjen, a sem mnenja da je ta feministična in LGBTQ+ ideologija danes šla čez vse meje dobrega okusa.Mi manjšina smo postali "nasilneži".
svyatoslav
# 24.05.2018 ob 18:47
Malo brskanja po fenomenu "feminizem" kaže, da ima isti vir kot LGBT gibanje, komunizem, fašizem, obarvane revolucije in ostale globalistične novotarije.
feminist
# 24.05.2018 ob 20:00
Marie Curie?

ne, Hillary Clinton je nametsso nje. je bolj pomembna. napredek na podrocju kemije za feministke ni tako vazen, kot je Hillary, ki ima na vesti na tisoce smrtnih zrtev.
pace
# 24.05.2018 ob 19:45
Kot je omenjeno pri Fridi Khalo: "Številna poglavja njenega življenja so seveda izpuščena ",
Enako velja za vse ostale iz te zbirke. Skrbno našminkane retuširane, v marsičem prikrojene podobice in veliko, veliko vsega zamolčanega. Zato se naj nikar ne postavljajo, da so te njihove pravljice kaj boljše od tistih prejšnjih "o princeskah v rožnatih tutujih in njihovih princih na belih konjih", ker niso, le drugo vrsta indoktrinacij je zaukazana.
To, da poveličujejo "Hillary Clinton, prve ženske, ki jo je velika politična stranka nominirala za predsednico Združenih držav Amerike,", ki jo je ves sveti imel možnost videti v njenem ogabnem smehu in osebnem naslajanju, ko so zverinsko ubijali Gadafija, tudi veliko pove.
_turing
# 24.05.2018 ob 17:34
Knjigo poznam že v originalu in moram reči, da je super. Knjiga, ki jo je treba prebrati za lahko noč vsem majhnim punčkam - in vsem majhnim fantkom.
supermedo
# 24.05.2018 ob 19:42
Ali je zgodba Marije Terezije notri?
Kaj pa Matere Terezije?
Marie Curie?
themetun
# 24.05.2018 ob 19:14
Nauk je, da feministke izkoristijo vse za svojo propagando.
porota
# 24.05.2018 ob 18:46
...štiriletnim otrokom kupovat vibratorje in kamasutro, da bodo osveščeni, jih usmerjat napredno,..... da bodo razmišljali tako kot morajo,....
dharma
# 24.05.2018 ob 20:26
ž@jfa
Na Tajskem, kjer so do lgbt kulture zelo odprti so na nekem festivalu postavili tri wcje. Za ženske in moške v bližini za vse ostalo/e pa so ga postavi malo bolj stran. Poteza ni bili diskriminatorna, kot izgleda na prvo žogo. Ne, odgovor je bil popolnoma preprost. "Vi, ki ste neodločeni imate do toalete dlje zato, da lahko vmes ko hodite malo razmišljate kaj ste." In lepo vas prosim, resnično lepo vas prosim, da otroke izvzamete iz svojih prepričanj. Pustite jim otroštvo, bodo že sami ugotovili, kaj jim je všeč in kaj ne. Ker drugače niste popolnoma nič drugačni od Primca. Indoktrinizacja je indoktrinizacija, ne glede na vsebino.
PomisliSe1x
# 24.05.2018 ob 17:29
dice
novinarji izbirajo novice, ze vedo, zakaj izberejo najbolj provokativne
windstorm
# 24.05.2018 ob 20:26
Ayn Rand, Margaret Thatcher? Aja, niso bile "vaše".
Ples
# 24.05.2018 ob 18:18
Odlično! Komaj čakam, da bom to predvajala 4 letni nečakinji.

Ne vem sicer, kako ji boš predvajala knjigo, ampak ti kar, pa ne govori veliko zraven.
windstorm
# 24.05.2018 ob 18:17
Stories For Boys Who Dare to be Different (Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni)

Mislite tiste moške, ki krožijo okol žensk kot jastrebi in moledujejo, da jih bodo enkrat opazile? Res dober način kako zafurati celo generacijo ljudi in momogrede povzročiti še kakšen šolski strelski pohod. Sad.
kingeston
# 25.05.2018 ob 09:30
uporniki brez razloga...

se upirajo in upirajo, borijo za to in ono, in naenkrat se zbudijo v družbi kjer je vsaka malenkost predpisana; tj tiranija.

in potem se uprašaš kakšni psihopati so ti ljudje...
cycoII
# 24.05.2018 ob 18:21
Če pomisliš še enkrat, ne vidiš v tej novici nič spornega.
Bivši uporabnik
# 26.05.2018 ob 15:39
Slovenske pravljice v tem smislu niso nič prida.
Mojca Pokrajculja na koncu ostane s počenim loncem, vsi drugi liki deklic pa so zelo neizraziti, ploščati. Edina svetla točka je iz živalskega sveta in sicer Tri botre lisičice Milčeta Matičetovega ...
Bivši uporabnik
# 26.05.2018 ob 15:33
Ker sem optimist, pričakujem slikanico z naslednjo vsebino:
ženska si ustvari družino, nekaj let je doma ali dela občasno ali part-time, če nima partnerja oziroma moža, ji to omogoči družba (po nemškem zgledu), potem, ko so otroci stari osem, deset ali več let in je ne potrebujejo več nonstop, ona pa je na višku ustvarjalnih moči, hoče morda še kariero, za kar ji družba omogoči vrnitev k študiju in delu. Vairanta B, za gospodinjca je mož, medtem ko ona prinaša levji delež k hiši. Vsebino se da ustrezno prilagajati oz. kombinirati možnosti. Utopist sem, priznam!!!
Bivši uporabnik
# 26.05.2018 ob 15:26
podpiram ženske, a se moram strinjati z medotom in pacejem.
precej postrani je skrojen ta pogled avtoric knjige. Škoda.
pejtevennazrak
# 25.05.2018 ob 00:59
"Nosila je razkošne obleke, okrašene z biseri in čipkami."... Res zelo "feminističen" stavek. Magari bi raje omenili zelo preudarno politiko z njene strani, uspešno vojno s Španijo in eksekucijo Marije Škotske.

Drugače pa super, da se take knjige pišejo :)
NoriGoban
# 24.05.2018 ob 23:29
"zalost da se se v 21. stoletju najdejo taksni ki ponavljajo njune korake."

Prevec pricakujes od prihodnosti! Jasnovidka pravi, da se bo indoktrinacija dogajala se v 24. stoletju! Amerika bo tudi takrat se netila vojne po svetu! Izrael bo se obstajal! Evropa pa zal ne vec!
Sebastos
# 24.05.2018 ob 22:00
lol
Mazni
# 24.05.2018 ob 19:52
Kar nekaj. Če je treba non-stop poudarjat, katere ženske so bile skozi zgodovino tako pomembne, potem jih pa ni bilo veliko in so v večini raje vihtele kuhalnico za štedilnikom ter bile stroj za rojevanje potomcev. No, ja, saj to so pa še vedno bile povečini.
cycoII
# 24.05.2018 ob 18:24
čitanka za otroke, zbirka profilov stotih izjemnih žensk

Kaj je narobe, če je katera med njimi lezbijka ali je splavila? Je manj ženska, manj izjemna?
Morda pa vas ljubčke dela manj izjemne...
ž@jfa
# 24.05.2018 ob 18:23
Ples, čimprej je treba torej narediti avdio knjigo-super ideja
ž@jfa
# 24.05.2018 ob 18:22
"Pridnost" je precenjena
Se povsem strinjam, ženske nismo več zatirane, da bi bile kot nune ali v monogamni zvezi. Otroke je treba poučiti o odprti spolnosti in širokem spektru barv mavrice, ki jih ta prinaša. Odlične zgibanke imajo na to temo v društvu Legebitra, zadnjič je nečakinja prinesla eno z vrtca domov, priporočam obisk
ž@jfa
# 24.05.2018 ob 18:38
Podpiram!
Na teh volitvah dobro premislite, za koga boste volili, pri otrocih ne smemo dopustiti nazadovanja v srednji vek patriarhata ampak jim že zgodaj predstaviti vse barve mavrice, ki so jim sedaj na voljo.
SMC, LMŠ, SD, Levica bodo poskrbeli za to, da se mavrica za otroke ne bo konča preden jo sploh prvič vidijo
ž@jfa
# 24.05.2018 ob 18:15
Srčno upam, da je vključeno tudi kaj o splavu, kontracepciji in istospolnih družinah. Te stvari so sicer v LGBTQ+ prijaznih vrtcih in osnovnih šolah po Ljubljani že na voljo, vendar je dobro, da otrok pride tja z predznanjem, da se mu sošolci ne posmehujejo.
dice
# 24.05.2018 ob 17:15
Ojoj, nasi komentatorji bodo ponovno sprozeni
ž@jfa
# 24.05.2018 ob 18:06
Odlično! Komaj čakam, da bom to predvajala 4 letni nečakinji. Super se bo dopolnjevalo z tem, da ljudje nismo bitja zastarele binarne spolne identitete, ampak smo vse kar si zamislimo biti. Zgodaj je treba začeti!
Kazalo