Vsaka portretiranka v knjigi dobi enostransko zgodbo in na sosednji strani svoj portret. O Fridi Kahlo med drugim izvemo:
Vsaka portretiranka v knjigi dobi enostransko zgodbo in na sosednji strani svoj portret. O Fridi Kahlo med drugim izvemo: "Frida je naslikala na stotine čudovitih avtoportretov, na katerih so jo pogosto obdajale živali in ptice, ki jih je imela doma. Živomodro hišo, v kateri je živela, so ohranili natanko takšno, kot jo je pustila – polno barv, radosti in cvetja." Številna poglavja njenega življenja so seveda izpuščena (o turbulentnem zakonu z Diegom de Rivero izvemo le, da so ju klicali "slon in golobica"), poudarek je na vztrajnem premagovanju življenjskih ovir. Foto: Učila International
Od Hipatije, genialne matematičarke in filozofinje iz Aleksandrije, do Lelle Lombardi, prve voznice formule ena; od Hillary Clinton, prve ženske, ki jo je velika politična stranka nominirala za predsednico Združenih držav Amerike, do Manal Al Šarif, aktivistke za pravice žensk iz Savdske Arabije, ki se je v državi, ki ženskam prepoveduje vožnjo avtomobila, usedla za volan, se posnela in videoposnetek objavila na Youtubu. Večina zgodb bo poučna tudi za odrasle, ne le mlade bralke in bralce. Foto: Učila International
Svoj prostor v knjigi dobijo tudi zelo aktualni obrazi. "Nekoč je živela deklica, ki je znala leteti" – tako se začne pripoved o karieri telovadke Simone Biles, dobitnice petih medalj na olimpijskih igrah v Riu. Foto: Učila International
Kaj če bi kraljestvu v resnici vladala kraljica, ne pa tradicionalni, modri kralj? Spomniti se je treba samo na Elizabeto I. (ali pa na Kleopatro, Lakšmi Baj, Katarino Veliko, Džingu, Sondok ...)? Foto: Učila International

Avtorici Elena Favilli in Francesca Cavallo, ki so jima založniki dopovedovali, da svojega projekta nikoli ne bosta uspeli financirati, sta nato speljali enega najuspešnejših projektov množičnega financiranja na Kickstarterju v zgodovini – izdajo knjige Zgodbe za lahko noč za uporniške punce.

Njuna ideja je bila preprosta: v eni knjigi sta zbrali kratke življenjepise stotih markantnih žensk – takih, ki jih poznamo vsi, na primer Fride Kahlo, in takih, za katere nismo slišali še nikoli. Ste vedeli za Sondok (Seondeok), štirinajstletno kraljico korejskega kraljestva Šila v 7. stoletju? Ste že kdaj prebrali kaj o novinarki Nellie Bly, ki je po vzoru romana Julesa Verna svet obkrožila v manj kot osemdesetih dneh? Morda veste vse o aktivizmu Miriam Makeba in Rose Parks, toda ali poznate pogum italijanske partizanke Claudie Ruggerini, članice milanskega odpora proti Mussolinijevemu režimu? Njihove zgodbe so med seboj različne, skupno pa jim je, da se protagonistke niso bale štrleti iz povprečja in da so se praviloma požvižgale na primerno "mesto", ki jim ga je v družbi odrejala okolica.

Peščica od zgodb, nanizanih v knjigi, se je že prej prebila v sodobno popkulturo in kolektivno zavest, nekatere životarijo v zgodovinskih učbenikih, na večino pa so še ti pozabili. Nekatere so živele in umrle bolj ali manj anonimno, kot Jane Austen, ki je objavljala pod psevdonimom, druge so dočakale svetovno slavo in priznanje, kakršno uživa političarka in aktivistka Aung San Su Či. "Ne glede na to, kako pomembna so bila njihova odkritja, kako drzne njihove pustolovščine ali kako sijajen njihov um, so jih neprestano omalovaževali; včasih so nanje pozabili, v nekaterih primerih pa so jih skoraj izbrisali iz zgodovine," v spremni besedi opozarjata avtorici knjige. S svojim podvigom, v katerega na začetku ni verjel nihče, bi radi navdahnili še koga: "Pomembno je, da deklice razumejo, kakšne ovire jih čakajo. Zavedati pa se morajo tudi, da te ovire niso nepremostljive. Ne le, da jih lahko premagajo – lahko jih celo odstranijo s poti prihodnjih generacij, prav kot so storile te velike ženske. Upava, da vas bodo te pogumne pionirke navdihnile. Upava, da bodo njihove podobe v naših hčerkah utrdile prepričanje, da lepota obstaja v vseh oblikah, barvah in starostih."

Knjiga Goodnight Stories for Rebel Girls, ki jo je v slovenščino prevedla Maja Kogej, je izšla leta 2016, že novembra lani pa je dobila nadaljevanje, sto novih zgodb izrednih žensk iz zgodovine in sedanjosti. (Mimogrede, obstaja tudi zbirka zgodb o moških, ki se niso uklonili stereotipnim predstavam o moškosti, Stories For Boys Who Dare to be Different (Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni); napisal jo je Ben Brooks.)

Vsaka pionirka dobi svoj portret
Vse predstavljene ženske so v knjigi zaživele tudi v individualnih, pisanih, nekonvencionalnih ilustracijah šestdesetih umetnic z vsega sveta. Knjiga je torej še pred izidom postala založniški fenomen, saj sta avtorici za izdajo potrebna sredstva na Kickstarterju zbrali v pičlih 30 urah (do konca kampanje pa se je na račun nakapljalo dobrih 600 tisoč dolarjev, več kot za katero koli knjigo še neizdanega gradiva doslej). Knjiga pa je tudi po izidu doživela velik prodajni uspeh in je prevedena (oziroma še bo) v številne jezike.

Kdo sta avtorici?
Elena Favilli je podjetnica v svetu medijev in novinarka. Magisterij iz semiotike je prejela od univerze v Bologni, na univerzi v Berkeleyju pa je študirala digitalno novinarstvo. Leta 2011 je začela izdajati Timbuktu, prvo otroško revijo za tablice. Francesca Cavallo je kot pisateljica in gledališka režiserka malce bliže umetniškim sferam; pričujoča zbirka je bila že njena sedma knjiga za otroke. Avtorici sta svoj poklon "uporniškim puncam" spisali v upanju na "svet, v katerem spol ne bo odločal o tem, kako velike smejo biti naše sanje in kaj lahko dosežemo".