Janezu Mencingerju je posvečena tudi razstava, ki predstavlja njegovo življenje in delo. Foto: Goran Rovan
Janezu Mencingerju je posvečena tudi razstava, ki predstavlja njegovo življenje in delo. Foto: Goran Rovan
Janez Mencinger
Janeza Mencingerja so se spomnili s kolokvijem, razstavo in muzejsko delavnico. Foto: Goran Rovan

Najprej so izvedli muzejsko delavnico z naslovom Iz Krškega po Mencingerjevi poti na Meniško, nato strokovni kolokvij, ki so ga sklenili z odprtjem začasne razstave.
Na kolokviju so svoje prispevke predstavili: Jasmina Spahalić, Vili Planinc, Iztok Ilich, dr. Miloš Budinar, Alenka Železnik in dr. Boris Golec. V Krškem se zaključuje tudi obnova hiše, v kateri je živel Janez Mencinger in kot kažejo najnovejša odkritja, tudi Janez Vajkard Valvasor. V njej bo tudi Mencingerjeva soba.
Začasna razstava, ki je posvečena Janezu Mencingerju je v mestnem muzeju postavljena v Kaplanovo hišo ob bok razstavi "Meščanka Josipina Hočevar: gospodarstvenica, mecenka in dobrotnica". Na njej lahko obiskovalci vidijo dve hišni številki 37 in 38, polno knjižno omaro, spoznajo garderobno steno, za njo pa še nekaj predmetov, ki jih zdaj ni videti nikjer več. Na dveh panojih je na kratko predstavljeno življenje in delo Janeza Mencingerja ter znani podatki o hiši, pri čemer je kot strokovni sodelavec pomagal dr. Boris Golec. Razstavo sta zasnovali kustosinja krškega muzeja Alenka Černelič Krošelj in oblikovalka Polona Zupančič. Razstava, ki jo je pripravila Alenka Černelič Krošelj, bo odprta do 30. marca 2013.
Za MMC: Goran Rovan