V sporočilu ob dnevu knjige je generalna direktorica Unesca Irina Bokova poudarila, da je zgodovina pisane besede zgodovina človeštva.
V sporočilu ob dnevu knjige je generalna direktorica Unesca Irina Bokova poudarila, da je zgodovina pisane besede zgodovina človeštva. "Moč knjige, da spodbudi osebno izpolnitev in doseže spremembe v družbi, je neprimerljiva. Intimne zgodbe s širšo družbeno noto omogočajo daljnosežen dialog tako med posamezniki kot med skupnostmi in različnimi obdobji," je zapisala. Foto: BoBo
Unescov dan knjige in avtorskih pravic, ki je priložnost za praznovanje prispevka avtorjev in knjig h svetovni kulturi, bodo praznovali po vsem svetu. Dan pa je tudi priložnost za predajo Unescovega naziva svetovne prestolnice knjige. Lani ga je nosil Bangkok, letos pa častni naziv prevzema nigerijsko mesto Port Harcourt. Foto: EPA
Amnesty International Slovenije je slovenske šole pozval, naj na Noč knjige svojim učencem približajo romsko kulturo prek slikanice Jagoda, ki je nastala v romskem naselju Kerinov Grm v Posavju, ter zbirajo knjige za romske otroke, ki so velikokrat izključeni iz šolskega sistema, je povedala direktorica organizacije Nataša Posel. Foto: BoBo
Organizatorji Noči knjige: založba in festival Sanje, Društvo slovenskih pisateljev, Narodna in univerzitetna knjižnica, revija Bukla, založba Morfem, iniciativa Skupaj za knjigo, Združenje slovenskih splošnih knjižnic, Mestna knjižnica Ljubljana, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, založba Beletrina, knjigarna Libris, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Amnesty International Slovenija in Slovenska sekcija IBBY. Foto: EPA

Prireditvi Noč knjige 2014, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, se je pridružilo 78 krajev po Sloveniji in v zamejstvu.
Noč knjige so slovesno odprli ob 18.00 v Narodni in univerzitetni knjižnici z nagovori pod skupnim naslovom Beseda kot žarišče narodove energije, nato pa je potekala okrogla miza o knjigi, besedi in njunem pomenu. Razprave se je udeležila tudi Meta Grosman s Filozofske fakultete v Ljubljani, ki je izrazila upanje, da bo Noč knjige poleg že prepričanih pritegnila tudi nekaj neprepričanih in jih spodbudila k spoznavanju pomena knjige.

Založnik in urednik Samo Rugelj pa je prepričan, da je to "zgodba, ki je obsojena na uspeh", saj so se pri projektu povezali avtorji, založniki, knjigarne in knjižnice. Takšnih projektov je po njegovih besedah relativno malo. Da so se javne institucije tako hitro prostovoljno pridružile, pa po njegovem mnenju kaže na to, da zanimanje za knjigo obstaja.

Ne puščajmo knjig na policah, da se na njih nabira prah
"Človekova najboljša prijateljica, orožje v nikdar dokončanem spopadu z nevednostjo, prinašalka znanja in tiskan spomenik človeški izkušnji nas na svoji dolgi poti od začetkov človeške civilizacije pa do globaliziranega enaindvajsetega stoletja opominja na moč, ki jo v naših življenjih in v naši družbi premore pisana beseda," je ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic v poslanici zapisal minister za kulturo Uroš Grilc in spomnil na citat pesnika Josifa Brodskega: "So hujši zločini od zažiganja knjig. Eden izmed njih je to, da jih ne beremo," ob katerem Grilc poziva, da knjig ne bi le osamljenih puščali na policah, temveč bi jih čim pogosteje vzeli v roke in dopustili, da z nami "spregovori vsa zgodovina človeške misli".
Knjigarne bodo odprte pozno v noč
Pomembno vlogo v tej akciji bodo imele tudi knjigarne. Te bodo podaljšale svoj delovni čas pozno v noč in nudile popuste. Kot je dejal strokovni vodja založbe Beletrina Aleš Šteger, želijo poudariti simbolno vlogo knjige in branja ter opozoriti na upad navade kupovanja knjig. Njihovo sporočilo ni zgolj "pridite in kupujte", temveč "pridite in razmišljajte, kaj pomeni, če se domov vrnete s knjigo pod pazduho".

V zamejstvu bo Noč knjige odmevala v Trstu, Celovcu in Železni Kapli. Celovški program bo po napovedih koordinatorice projekta na avstrijskem Koroškem Irene Destovnik posvečen predvsem mladim. V Trstu bodo predstavili večjezično knjigo poezij Viljema Černa, v Kavarni San Marco pa bodo potekala avtorska branja pesnikov iz Trsta, Gorice in Videmske pokrajine.

Prva slovenska Noč knjige - dogodek že nekaj let poteka med drugim v Nemčiji in Veliki Britaniji, zadnja leta pa tudi na Hrvaškem - bo ponudila okrog 300 dogodkov, ki bodo potekali predvsem po knjižnicah, knjigarnah, šolah, kavarnah in drugje.
Knjige, avtorji in literatura za vsakogar
Založba Sanje med drugim pripravlja literarni večer s srbsko pisateljico Mirjano Bobić Mojsilović, ki bo obiskala Hišo sanjajočih knjig v Ljubljani in Kamniku, v ljubljanski knjigarni še pripovedovalski večer Tjaše Koprivec, in lutkovno predstavo Matije Solceta, v knjigarni Zvezdica Zaspanka pripovedovalski maraton, v Hiši sanjajočih knjig v Kamniku pa branje avtorske poezije in kantavtorski nastop Aleša Holca. Hiša sanjajočih knjig na Trubarjevi v Ljubljani bo odprta vso noč.
V Modrijanovi knjigarni bodo s prevajalko Majo Novak, literarnim kritikom Matejem Bogatajem in skrivnostnim gostom ob 19. uri predstavili Kostjo Veselka, prvega v seriji fantazijskih romanov za otroke. Svoj romaneskni prvenec Če delaš omleto bo v knjigarni Beletrina ob 19. uri predstavil Lado Kralj. V Galeriji ŠKUC se bo ob 20. uri začel že enajsti večer lezbične in gejevske oziroma LGBT-proze in poezije, ki ju pišejo slovenski avtorji in avtorice. Mohorjeva založba bo v Galeriji Družina odprla zgodovinskodokumentarno razstavo Vroče sledi hladne vojne – Prehod Slovencev čez železno zaveso med Slovenijo in avstrijsko Koroško v letih od 1945 in 1991. V Celjski knjigarni in antikvariatu Antika bo ob 18. uri predstavitev knjige Vstaja zombijev (Dnevnik protestnika) in pogovor z avtorjem Lenartom Zajcem.
V Goriški knjižnici Franceta Bevka pripravljajo program od 18. ure do polnoči; prisluhnili boste lahko glasbeni pravljici Piramidna hiša, se udeležili ustvarjalne delavnice, prisluhnili odlomkom iz knjig za mladino, literarnim delom članov Goriškega literarnega kluba Govorica in pogovoru z Vido Petrovčič o njenih kuharskih knjigah. V Mostovni bo od 19. ure dalje ob zvokih tolkalne skupine Kombo potekal bralni maraton, Gimnazija Nova Gorica pa ob 18.00 pripravlja gledališko predstavo Tetanus in gledališko delavnico za osnovnošolce.

Filmski maraton na TVS 2 - filmi po literarnih predlogah:
- 22.00 Zloglasen (Truman Capote)
- 23.55 Labirint (Kate Mosse), miniserija, 1/2
- 01.30 Labirint (Kate Mosse), miniserija, 2/2
- 03.05 Umirajoča žival (Phillip Roth)
- 04.50 Svet je velik in rešitev je za vogalom (Stephan Komandarev)

Mestna knjižnica Piran popoldne prinaša program za otroke z Zgodbo o deklici Jagodi in gledališko predstavo Sapramiška, ob 19. uri pa bodo v knjižnici, v Benečanki in Caffe galeriji predstavili izbor proze in poezije s pomočjo Ivana Cankarja in glasbe. V Kopru bo knjigo Zločin brez kazni: Rusija, islam, Zahod predstavil Branko Soban, v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja bodo osnovnošolci spregovorili o nastanku pisave, v hiši ustvarjalnih zgodb Gajbla bodo omogočili posebno izkušnjo poslušanja pripovedi med zrenjem v svetleče zvezde, romantični pa bodo tudi v Lord Byron Pubu s književnostjo lorda Byrona. Na kamniškem gradu Zaprice bo od 17.00 do 22.00 potekal Večer z Dostojevskim.
V Krškem pravljični večer za odrasle pripravljajo v mestnem parku pred knjižnico ob 19. uri, knjižnico Mirana Jarca v Novem mestu bosta obiskala Milček Komelj in slikar Samo Kralj, Ljudska knjižnica Metlika bo po uri pravljic in ustvarjalni delavnici za otroke predstavila še delo Toneta Jakšeta Oh ta ljubezen, večer pa bo namenjen ogledu filma Mi smo iz prihodnosti. Pokrajinska in študijska knjižnica v Murski Soboti bo predstavila romana Karamel Norme Bale in črtice Spominke=Spoumenke Bee Baboš Logar. V lendavski knjižnici bodo potekali srečanje domačih književnikov, pogovor o knjigah ter poslušanje pesmi in odlomkov iz predstavljenih knjig. V knjižnici Maksa Samsa v Ilirski Bistrici bodo ob 19.00 predstavili knjigo Homo turisticus Vilija Borjančiča, od 21. ure dalje pa bo sledil literarno-glasbeni maraton članov Literarnega društva Ilirska Bistrica.

Goriški dnevi knjige
Z Nočjo knjige letos hkrati potekajo tudi osmi Goriški dnevi knjige, ki ta teden potekajo v Novi Gorici. Na Goriških dnevih knjige ne bodo sledili klasičnim knjižnim predstavitvam, ampak bodo povezovali literaturo z glasbo in likovno umetnostjo, kot je povedal Štefan Krapše iz novogoriške založbe Educa, ki tudi letos nastopa kot koordinatorica 8. Goriških dnevov knjige v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka in ob delni finančni podpori Mestne občine Nova Gorica. Založba Educa se vsako spomni na katero izmed lokalnih humanitarnih ustanov. Letos bo knjige podarila novogoriškemu županu in zapornikom v solkanski enoti Zavoda za prestajanje kazni Koper, prejšnja leta pa so obdarili bolnišnični oddelek za invalidno mladino v Stari Gori, društvo Šent, Mladinski center Nova Gorica in skupnost Srečanje v Kostanjevici nad Novo Gorico.
Primorci berejo
Prav tako se danes z več dogodki po devetih primorskih knjižnicah začenja tudi projekt spodbujanja bralne kulture za odrasle Primorci beremo 2014. Smisel projekta je ohranjanje jezika, zavedanje o pomembnosti jezika in branja v maternem jeziku ter utrjevanje občutka pripadnosti kulturnemu prostoru, so sporočili iz Mestne knjižnice Izola. Do 11. novembra bodo bralci lahko izbirali med 63 leposlovnimi deli slovenskih avtorjev. Projekt bodo knjižnice sklenile z literarnim večerom ter podelitvijo priznanj in knjižnih darov za vse, ki bodo prebrali vsaj pet proznih del in eno pesniško zbirko.
Spremljevalni program na vlakih in ulicah
Noč knjige bo dopolnil tudi bogat spremljevalni program. Na muzejski ploščadi pri Slovenskem etnografskem muzeju bo zaživel Trg 1001 noči, ki bo popeljal v čas nastanka te arabske zbirke pripovedk. Ob knjižnem bazarju za podarjanje, izmenjavo pa tudi prodajo knjig se bodo zvrstili še koncert indijske glasbe, lutkovna predstava in čarobni ples, potekala bo tudi delavnica.

Na izbranih vlakih Slovenskih železnic boste lahko srečali poezijo Neže Maurer. Od polnoči 23. 4. do zore 24. 4. bo Noč knjige spremljal tudi Radio Študent na 89.3 FM z Glassolalio, svojevrstnim jezikovnim eksperimentom govorjenja v neznanih, tujih jezikih. Na celjskem Krekovem trgu in bližnjih ulicah boste lahko za knjige brez vnaprej določenih cen barantali v potujoči knjigarni Fantazija Ekspres.