Slavoj Žižek je po vsem svetu poznan po svojem izvirnem branju filozofije skozi lacanovsko psihoanalizo. Foto: BoBo
Več kot sto izvirnih in prevodnih knjig potrjuje radikalen vpliv njegove kritične misli.

Knjige s področij nemški idealizem, psihoanaliza in politična filozofija, ki jih objavlja pri najuglednejših svetovnih založbah, vse po vrsti postajajo akademske uspešnice, obenem pa je zaradi njegovih pisanj filozofija dobila množico novih bralcev.

Najboljši intelektualec po Antiojdipu
Bil je učenec in je interpret francoskega psihoanalitika Jacquesa Lacana, znan je po svojem izvirnem branju filozofije skozi lacanovsko psihoanalizo. Več kot sto izvirnih in prevodnih knjig potrjuje radikalen vpliv njegove kritične misli, ki je deležna presežnih oznak, kot sta denimo "najboljši intelektualec po Antiojdipu" ali "najtehtnejše teoretsko delo zadnjih let".

Študiral je filozofijo in sociologijo
Žižek se je rodil leta 1949 v Ljubljani. Po diplomi iz filozofije in sociologije na ljubljanski Filozofski fakulteti je bil tam nekaj časa asistent. Leta je 1972 izdal knjižni prvenec Bolečina razlike. Od leta 1973 do 1979 je bil zaradi politične neprimernosti nezaposlen, od leta 1979 pa je bil najprej zaposlen na Marksističnem centru CK ZKS, kmalu zatem pa na Inštitutu za sociologijo in filozofijo.

Žižek se je rodil leta 1949 v Ljubljani. Foto: Reuters

Leta 1981 je na ljubljanski Filozofski fakulteti doktoriral s tezo Materialistični obrat Hegla pri Lacanu, 1986 pa je doktoriral še v Parizu na oddelku za psihoanalizo univerze Paris VIII s tezo Filozofija med simptomom in fantazmo (Hegel, Marx, Kripke).

Kot angažiran publicist revije Mladina je postal slovenski javnosti dobro znan v 80. letih preteklega stoletja. Bil je član predsedstva Odbora za varstvo človekovih pravic (1989, afera JBTZ), leta 1990 pa je kot kandidat LDS-a kandidiral na volitvah za člane predsedstva Republike Slovenije in bil skorajda tudi izvoljen. Za izrednega člana SAZU-ja je bil izvoljen 5. maja 2005, za rednega 21. februarja 2013, piše na spletni strani SAZU.

Predaval je na številnih univerzah po svetu, od Pariza, Berlina, Londona, New Yorka, Buenos Airesa do Moskve. Foto: emka.si

Predaval je na številnih univerzah po svetu, od Pariza, Berlina, Londona, New Yorka, Buenos Airesa do Moskve. Je gostujoči profesor na številnih univerzah v ZDA in na European Graduate School for Media & Communications ter mednarodni direktor na Birckbeck Institute for the Humanities (Birckbeck University of London). Posebno priljubljenost dosega v ZDA, na Japonskem in v Južni Ameriki.

Njegovemu teoretskemu delu je v tujini posvečenih več kot 15 znanstvenih monografij, številni članki in poglavja v znanstvenih delih, dva filma in revija International Journal of Žižek Studies. Je ustanovitelj in predsednik Društva za teoretsko psihoanalizo.

Poročen je s publicistko, filozofinjo in romanopisko Jelo Krečič. Iz prejšnjih zakonov ima dva sinova, Kostjo in Tima.

Slavoj Žižek: O človekovih pravicah v dobi Kinder jajčk
Slavoj Žižek: O zablodah idealizma